Het is verleidelijk om je gloednieuwe cv zo snel mogelijk door te sturen naar een nieuwe werkgever. Maar zelf het kleinste foutje kan een flater zijn in de ogen van rekruteerders of potentiële werkgevers. Daarom is het belangrijk dat je cv pico bello in orde is. Hieronder een checklist van vijf vragen die je jezelf moet stellen voor je jouw cv de wijde wereld instuurt:

1. Is al die extra informatie wel nodig?

Veel mensen zetten hun cv vol informatie die er eigenlijk niet toe doet. Soms staat er te lezen welke leeftijd, geslacht, relatie en hobby's ze hebben. Niet altijd relevant. Toch is het niet altijd logisch om te weten welke informatie dan wél nuttig is om te vermelden. Daarom is het goed om jezelf in de schoenen te plaatsen van een werkgever en je af te vragen of deze informatie voor de functie in kwestie relevant is om te weten. Als het antwoord nee is, dan laat je die informatie maar beter weg.

2. Heeft iemand anders mijn cv nagekeken?

Ooit al een tekst geschreven waarvan je dacht dat die perfect was? De kans is groot dat er toch nog een foutje in te vinden valt. Zelfs gerenommeerde schrijvers hebben het probleem dat ze blind zijn voor hun eigen fouten. Daarom is het een must om je cv te laten nalezen door iemand van je vrienden of familie die erg taalvaardig is. Zelfs al halen ze er geen échte fouten uit, toch zullen ze enkele tips hebben om je cv toch vlotter te laten klinken.

3. Is mijn opmaak wel goed?

Vaak knappen rekruteerders er ook op af als de opmaak van je cv met haken en ogen aan elkaar hangt. Zoiets getuigt immers van onzorgvuldigheid. Denk maar aan een bulletpoint die plots veel groter staat, of inconsistentie in het gebruik van bepaalde leestekens. Al klinkt het een beetje lachwekkend, het is van groot belang dat je jouw cv tot in de kleinste details perfectioneert. En zoiets komt vaker voor dan je denkt. Zeker als je een bestand converteert naar een ander formaat durven nogal wat opmaakdetails in het honderd te lopen. Goed nakijken of alles goed geconverteerd is, is dus een must als je niet wil worden gezien als een onzorgvuldig persoon.

4. Heb ik wel écht de waarheid verteld?

Soms is het makkelijk om iets voor waar aan te nemen, terwijl je eigenlijk niet honderd procent zeker bent van je zaak. Zeker bij het schrijven van een cv moet je zeker zijn dat de inhoud perfect aansluit bij jouw capaciteiten. Stel dat je in de eerste versie van je cv bepaalde persoonlijke capaciteiten had gezet die wel belangrijk zijn voor de functie in kwestie, maar waar je eigenlijk niet zo zeker van bent of je ze hebt, dan kan je die maar beter schrappen. Schrijf enkel waar je écht zeker van bent. Op die manier breng je een consistent verhaal zonder hiaten en kom je ook authentiek over.

5. Schrijf ik wel in dezelfde tijd?

Er is niets zo irritant als het inconsistent gebruik van werkwoordstijden in je cv. De regel is dat je een cv moet schrijven in de verleden tijd, behalve als je een beschrijving geeft van je huidige job natuurlijk. Dat kan in de tegenwoordige tijd, maar je kan eventueel ook de verleden tijd gebruiken. Dat komt neer op je persoonlijke voorkeur. De meest voorkomende fout is dat wanneer er bulletpoints gebruikt worden in een cv, die vaak ook geschreven zijn in een verkeerde tijd. Iets om te dubbelchecken als je jouw cv opstelt!

Fouten maken is menselijk. Maar als mens heb je ook de mogelijkheid om fouten te zien en te verbeteren. Daarom is het belangrijk niet snel-snel je cv na te lezen, maar daar ook de tijd voor te nemen. Zeker voor jobs waar taalvaardigheid en communicatievaardigheden een must zijn, is het broodnodig om op dat vlak ook geen steken te laten vallen. Veel succes!