De ontwikkeling van applicaties blijft bij veel bedrijven omslachtig, kostbaar en arbeidsintensief. Daarnaast wordt applicatieontwikkeling louter als een kostenpost gezien en voelt niemand op de IT-afdeling zich geroepen om de aanwezige bugs te verhelpen. Dat is waar Low-Code om de hoek komen kijken. Met dit platform is het mogelijk om sneller, iteratief en gemeenschappelijk applicaties te ontwikkelen. Dit biedt kansen om de kloof tussen de IT en de business te dichten. Dankzij Low-Code platformen kunnen bedrijven applicaties snel configureren, onmiddellijk beschikbaar stellen en moeiteloos aanpassen. Maar daarmee houden de voordelen niet op. Hieronder volgen nog zes redenen om voor Low-Code te kiezen.

1. Handmatig programmeren is verleden tijd

Elke ontwikkelaar weet dat handmatig programmeerwerk met veel overhead gepaard gaat. Dit is niet alleen een tijdrovend, maar ook een zenuwslopend proces. Een simpele wijziging in de code heeft al snel een domino-effect, zodat er ook veel andere aanpassingen doorgevoerd moeten worden. Low-Code platformen maken hier een einde aan. Ontwikkelaars kunnen hun aandacht richten op de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten of het aanbrengen van wijzigingen, zonder daarvoor de applicatie offline te moeten halen.

2. Kortere ontwikkeltijden

De ontwikkeling van bedrijfsapplicaties neemt vele maanden in beslag. Eindgebruikers en werknemers zijn echter niet langer bereid om nog zo lang op een nieuwe applicatie te wachten. Een Low-Code platform verkort de doorlooptijden aanzienlijk. De ontwikkeling van applicaties zal, afhankelijk van de projectomvang, slechts 16 tot 20 weken in beslag nemen. Daarmee wordt de tijd die nodig is voor het afleveren van applicaties met factor vier verkort — als het niet meer is.

3. Snelle en eenvoudige aanpassingen

Omdat het verhelpen van bugs een bijzonder arbeidsintensief proces is, leiden veel bedrijfsapplicaties een troosteloos bestaan. Daar komt verandering in zodra bedrijven een beroep doen op een Low-Code platform. Hiermee kunnen ze snel en eenvoudig nieuwe versies van applicaties aanbieden zonder dat er intensief handmatig programmeerwerk nodig is. Wijzigingen en nieuwe versies kunnen binnen enkele dagen of zelfs uren beschikbaar worden gesteld met één simpele muisklik.

4. Er is geen gedetailleerde kennis van programmeertalen vereist

Low-Code platformen versnellen de ontwikkeling van applicaties aanzienlijk, omdat ontwikkelaars een applicatie kunnen configureren met speciale bouwstenen via het drag & drop-principe. Dat vereist geen specifieke kennis van programmeertalen of jarenlange programmeerervaring. Ook werknemers zonder technische achtergrond kunnen hun eigen prototypen ontwikkelen, zodat ze niet langer zijn aangewezen op de ondersteuning van de IT-afdeling.

5. Het uitbesteden van applicatieontwikkeling behoort tot het verleden

Naarmate de interne backlog van de IT-afdeling toeneemt, zijn bedrijven en zakelijke besluitvormers al snel geneigd om individuele projecten uit te besteden. In noodsituaties werkt dat prima als kortetermijnoplossing, maar het stelt de onderneming op lange termijn alleen maar voor meer problemen. Het is immers geen sinecure om tientallen IT-teams en -projecten te beheren. Low-Code platformen kunnen probleemloos aan de interne infrastructuur worden aangepast en verkorten daarnaast de doorlooptijden. Daarmee dragen ze bij aan een betere transparantie, beveiliging en compliance.

6. Een probleemloze toepassing van nieuwe technologieën

Omdat de meeste Low-Code platformen een open karakter hebben, kan een dergelijk platform probleemloos gekoppeld worden aan bestaande technologieën. Dit stelt bedrijven in staat om flexibel in te springen op marktontwikkelingen, applicaties naar behoefte te wijzigen en te voldoen aan de wensen van aandeelhouders en klanten.

De vraag naar apps groeit gestaag. Om competitief te blijven, moeten bedrijven innovatieve wegen inslaan. Code kloppen kan nog altijd nuttig zijn, maar in de meeste gevallen is deze inspanning niet langer nodig. Met een Low-Code platform kunnen bedrijven toepassingsgerichte applicaties beschikbaar stellen die optimaal aansluiten op de behoeften van eindgebruikers.

Overweeg jij om met een Low-Code platform aan de slag te gaan? Of werk je er al mee?