Louise Loustalot is een jonge vrouw met een idee om voedselverspilling tegen te gaan. Donatien Depuydt is van plan een eigen munt voor Brussel te lanceren en Hanane Kiel wil jongeren gemakkelijker in contact brengen met het verenigingsleven. Dankzij de oproep ‘Wij zijn de toekomst’ krijgen achttien jonge Brusselaars de kans om hun droomproject waar te maken.

Ondersteuning ter waarde van 2.500 euro 

Op donderdag 16 februari lanceerde Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, officieel het platform ‘Wij zijn de toekomst’, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Met dit initiatief krijgen achttien jonge Brusselaars professionele ondersteuning om hun droomproject waar te maken ter waarde van 2.500 euro.

Het platform helpt Brusselse jongeren tussen 18 en 35 jaar hun talenten te ontwikkelen en creatieve ideeën te verwezenlijken. De geselecteerde jonge mensen willen meewerken aan de toekomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij stellen nieuwe ideeën en projecten voor in uiteenlopende gebieden: zachte mobiliteit, een intergenerationele kinderopvang, sociale inclusie, handicap, schoolmoeheid tegengaan, Brussels erfgoed en kunst en theater.

Achttien projecten

Dit platform zorgt ervoor dat deze Brusselse jongeren de juiste vaardigheden en competenties verwerven om hun projecten tot een goed einde te brengen. “Met het platform versterken we niet alleen het netwerk en de leiderschapscapaciteiten van deze jongeren, maar creëren we ook een nieuwe generatie Brusselse rolmodellen,” aldus Bianca Debaets, Staatssecretaris. 

Wat die Brusselse jongeren dan precies willen verwezelijken? Een greep uit de projecten: 

  • Veel Brusselse jongeren worden negatief voorgesteld in de media, maar onze hoofdstad zit vol talent. Daarom zal Nabil Fallah een Street Talent wedstrijd organiseren die jongeren een podium geeft om hun artistieke kunnen te tonen.
  • Louise Loustalot wil dan weer met Gastrosophes voedselverspilling tegengaan en hierrond een netwerk creëren op hoogstaand culinair niveau. De Liga van de Gastrosofen gaat zich inzetten om een performant netwerk van voedselrecycling uit te bouwen, waarbij ze met liefde én lef producten transformeren, als eerbetoon aan het goede eten.
  • Donatien Depuydt wil met zijn project ‘Une Monnaie Pour Bruxelles’ (‘Een Munt Voor Brussel’) een complementaire burgermunt in het Brussel Gewest creëren. Dit initiatief wordt gedragen door een collectief van burgers die vastbesloten zijn om de levenskwaliteit van de Brusselaar te verbeteren.
  • Hanane Khiel, actief in het Brusselse verenigingsleven, wil het engagement van jonge burgers aanmoedigen en via ConnectBX een interactief platform creëren als matchmaker tussen het verenigingsleven en jongeren.

Alle projecten ontdekken? Dat kan op www.wijzijndetoekomst.brussels