Eerste hogeschoolopleiding voor YouTubers in Europa gaat van start in Gent

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Eerste hogeschoolopleiding voor YouTubers in Europa gaat van start in Gent

foto: een van de meest populaire storytellers van het moment: Casey Neistat.

Dit najaar starten REC. en KASK School of Arts het postgraduaat Digital Storytelling in Gent. Op de nieuwe mediasite van De Krook wordt talent opgeleid door docenten van internationaal niveau om zelf een carrière uit te bouwen als professioneel Youtuber, Instagrammer, blogger, ...

Populariteit van storytelling blijft stijgen

De populariteit van verhalen op het internet blijft maar stijgen. Heel veel jongeren kijken, lezen en volgen intensief verschillende Instagramaccounts, YouTubekanalen, blogs, de Facebookfeeds van hun vrienden,... Deze mensen zijn echte mediamerken op zich.

Een aantal van die digital storytellers of influencers zijn dan ook echte voorbeeldfiguren voor hun miljoenen volgers. Casey Neistat, Enzo Knol, LufyMakes YouUp, Jérôme Jarre, TotallyTwo, Emma Gelaude, Athene Wins, Beautynezz, Kastiop,... zijn dan ook echte internetcelebrities geworden.

Er valt geld te verdienen met Influencer Marketing

En daar valt geld mee te verdienen. Steeds meer populaire YouTubers, Instagrammers, Snapchatters, ... verdienen goed hun boterham door bijvoorbeeld reclame te maken voor merken op hun kanalen of krijgen een stuk van de advertentie­inkomsten van de reclame die op hun kanaal loopt. In een paar jaar tijd is influencer dan ook een beroep geworden.

Eerste hogeschoolopleiding voor YouTubers in Europa

Wie aan de slag wil als influencer kan daar nu ook een opleiding voor volgen via een gloednieuwe hogeschoolopleiding. Eerder organiseerde REC al het REC Academy voor digital storytellers. Nu slaat het de handen in elkaar met KASK School of Arts en lanceert het een Engelstalig postgraduaat "Digital Storytelling". 

Digital Storytelling from KASK & CONSERVATORIUM on Vimeo.

De ateliers van de opleiding krijgen een plaats op De Krook in Gent. Daar zullen een geselecteerde groep van studenten krijgt les krijgen van buitenlandse docenten van YouTube, Al Jazeera, Facebook, Diagonal View (YT­channelmanagers van Ed Sheeran, Sony Music en de Olympische spelen), Socialyte (management voor de bekendste fashion bloggers ter wereld)... aangevuld met de beste Belgische experten van VRT, Medialaan, Snapchat België, De Morgen, Hotel Hungaria, Looping Tales, enzovoort. En ze maken vooral en jaar lang heel veel vlogs, Snapchatverhalen, online videos, longreads, ... en andere digital stories.

Voor wie zelf minder in het spotlight wil staan maar toch een carrière wil als digital storyteller organiseert REC. samen met Arteveldehogeschool een tweede Nederlandstalig postgraduaat Digital Content & Journalism. Dit Nederlandstalig traject van 6 maanden bereidt talent voor op een job als creatief voor sociale mediakanalen en/of als digitaal journalist. 

Meer info: rec.be/postgraduates