Hoe zou het zijn met PieSync? Het bedrijf, dat cloud-applicaties synchroniseert, strikte enkele grote Amerikaanse klanten van formaat en haalde vorig jaar nog een investering van 1,5 miljoen euro op. “Het is cliché om te zeggen dat ons team de reden is dat we zover zijn geraakt, zeker?” lacht oprichter en CEO Ewout Meyns. Bloovi-redactrice Magali De Reu luisterde naar zijn verhaal.

Van early adopters naar één grote visie

Misschien kan je ons wel geboren ondernemers noemen”, lacht Meyns. “Mattias en ik waren studievrienden en we waren altijd samen bezig aan allerhande projecten en experimenten. Eigenlijk waren we altijd al van plan om samen iets op te starten, ondanks het feit dat we na ons diploma eerst nog zes maanden hebben gewerkt als consultants. Want al tijdens ons laatste jaar Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen detecteerde Mattias een bepaalde nood. Op het online forum van CRM-bedrijf Highrise vroegen haar klanten of er geen synchronisatie was met Google Apps. We stelden onszelf de vraag of we daar geen oplossing voor konden maken.”

Na 6 maanden te hebben gewerkt in loondienst, gaf het duo werkzekerheid op voor de nood om zelf impact te creëren. “Honderden bedrijven waren aan het klagen over het synchronisatieprobleem met Google Apps”, herinnert Meyns zich. “Op zo’n moment konden we niet anders dan zonder loon te beginnen werken aan een oplossing (lacht).”

Meyns voegt daar onomwonden aan toe dat het werk achter het eerste prototype bloed, zweet en tranen kostte. “We beseften snel dat het in sync houden van twee apps een complex gegeven was”, stelt hij. “Je moet met allerhande zaken rekening houden. Hard werk en late uurtjes hebben ervoor gezorgd dat we een technologie konden bouwen die werkelijk ook relevant was.”

Zo gezegd, zo gedaan. Al in maart 2012 had het piepjonge bedrijfje met haar eerste productversie betalende klanten gescoord. “Die early adopters waren mooi, maar de klus was lang niet geklaard,” gaat Meyns verder, “want dankzij feedback kwamen we te weten dat er een groter probleem was dan het koppelen van Google Apps alleen. De hele SaaS-industrie was te gefragmenteerd. De gemiddelde kmo heeft ongeveer 8 verschillende softwarepakketten nodig die niet op elkaar waren afgestemd. Op dat moment hebben we onze visie onmiddellijk uitgebreid: wij zouden een platform bouwen om de volledige Saas tech wereld in sync te houden.

Eerste investeerder, eerste partner, eerste werknemer

Het idee van Meyns en Putman wekte ook vrij snel interesse op bij investeerders. Via het toenmalige iMinds kwamen de ondernemers in contact met een business angel, die enkele maanden later investeerde in het idee. De bal ging toen echt aan het rollen, en in augustus 2014 kwam PieSync op de proppen met een mvp (minimum viable product, nvdr) van een platform dat alle SaaS-apps met elkaar kon koppelen. Dat deed ze samen met haar eerste partner, Nimble CRM.

“Samen met de eerste van onze partners, dus apps waarmee we syncen, hebben we een nieuwe versie van PieSync gelanceerd”, vertelt de trotse ondernemer. “Het duurde even alvorens we een demo konden boeken met de Jon (CEO van Nimble CRM, nvdr). Maar toen we geen reactie kregen, hebben we hem gewoon gemaild dat we een koppeling van Nimble CRM en Google Apps gingen lanceren. Hij leek die durf wel te appreciëren, en tijdens een demo konden we zijn torenhoge verwachtingen inlossen. Meer nog, Jon vertelde aan iedereen hoe hard hij onder de indruk was, en dat heeft een enorme tractie opgeleverd. Op zulke momenten mag je jezelf op het hart drukken dat je goed bezig bent. Het cliché klopt: je mag niet opgeven en je moet blijven zoeken naar die product-market-fit.”

>>>> Ook deel uitmaken van dit team? Bekijk dan snel de vacatures.

Parallel met deze straffe prestatie nam PieSync ook haar eerste medewerker in huis. “Je mag niet onderschatten hoe het is om plots iemand extern in huis te halen om mee te bouwen aan je kindje”, zegt Meyns. “Maar één medewerker betekende al snel een tweede, en vandaag zijn we al met twintig. Het was geen gemakkelijke opgave om telkens de juiste mensen aan te trekken en ervoor te zorgen dat de neuzen in dezelfde richting stonden, dat is een feit. De juiste mensen op de juiste momenten in huis halen is en blijft hoe dan ook een uitdaging. Maar kijk, daar leer je uit - wij werven vooral mensen aan die het beter weten dan wij (lacht). Ik kan dan ook niet voldoende benadrukken hoe trots ik ben dat we een hecht team hebben uitgebouwd.”

Open cultuur met heldere waarden

Sinds haar laatste investering begin 2016 (PieSync haalde 1,5 miljoen euro op, nvdr) lijkt het bedrijf steeds sneller te groeien. Maar paraderen met haar straffe mijlpalen doet het bedrijf niet, integendeel. “Ik vind dat je succes moet kunnen relativeren”, gaat Meyns verder. “Het lijkt wel alsof het groeipad van PieSync één vloeiende lijn heeft gevolgd. Maar bij ons waren er ook enkele dalen waarin we dachten: is dit wel de juiste manier? Onze ambitieuze visie, de nummer 1 oplossing worden om SaaS-apps te koppelen, laat ons niet toe om daar lang bij stil te zijn.”

Waar het bedrijf wel continu bij stilstaat, is het opbouwen van een gezonde bedrijfscultuur. Die wordt gestuurd door een internationaal team waar je een waaier aan nationaliteiten terugvindt. “Bij PieSync zijn we eigenlijk voortdurend bezig met die bedrijfscultuur, dat is ook extreem belangrijk voor ons bedrijf en haar groei”, legt Meyns uit. “We hebben veel tijd gestoken in het vastleggen van onze waarden, en transparantie is daar zonder twijfel de belangrijkste van.”

Transparantie en openheid mag je bij de Gentse scale-up heel letterlijk nemen. Het PieSync-kantoor is één grote verlichte ruimte, waar iedereen met elkaar kan interageren. Wil je toch liever in volledige stilte werken, dan kan je naar een van de cool ingerichte afzonderlijke ruimtes gaan.

“Als we op een dag niet meer die open start-up cultuur, waarbij flexibiliteit en passie hand in gaan, kunnen hebben, dan is PieSync PieSync niet meer”, vindt Meyns. “Het moet aangenaam blijven voor iedereen, en een leuke kantooromgeving stimuleert onze enthousiaste bende om elke dag te timmeren aan de weg naar succes. Verantwoordelijkheid en vrijheid gaan hier hand in hand. Je bepaalt wanneer je aan je dag begint, en je kiest zelf wanneer je naar huis gaat - zolang je doelstellingen maar behaald worden. Ons bedrijf ademt ook dan ‘work hard, play hard. Dus wanneer ons team zich wil wagen aan een wedstrijdje ping-pong, dan kan dat. En als we onze revenue milestones hebben bereikt, dan gaan we uitgebreid op restaurant. Ja, bij PieSync werken er een aantal echte foodies. En gezien de naam van ons bedrijf, halen we regelmatig taart. (lacht)

Zin om samen met dit team aan de PieSync-missie te bouwen? De Gentse scale-up werft aan, dus waag je kans en solliciteer voor een van haar vacatures!