Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Vlaanderen gaat jaarlijks 30 miljoen euro investeren in AI

Dertig miljoen euro: dat is het bedrag dat Vlaams Minister van Innovatie Philippe Muyters vanaf 2019 jaarlijks wil vrijmaken om Vlaanderen naar het koppeloton voor artificiële intelligentie te loodsen. Muyters maakte het nieuws bekend tijdens een werkbezoek aan de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh eerder deze week. Het geld komt van het technologiefonds dat de Vlaamse Regering na haar septemberverklaring oprichtte en waar het 300 miljoen in wil stoppen.

In zijn Vlaamse actieplan rond AI schuift de minister drie grote lijnen naar voor: diepgaand onderzoek, toepassingen in de industrie en een flankerend beleid. “We moeten niet proberen om het warm water opnieuw uit te vinden. Het is zaak om de juiste focus te kiezen, zodat we als maatschappij ten volle kunnen profiteren van wat de toekomst ons brengt”, aldus Muyters die vorige week nog de eerste editie van SuperNova op gang mocht trappen.

Wereldwijd al meer dan 250 selfie-doden gevallen

Jong of oud, een selfie nemen doen we allemaal wel eens. Op het eerste zicht een vrij onschuldige bezigheid, maar niets blijkt minder waar. Indische onderzoekers zijn tot de onthutsende vaststelling gekomen dat er in de afgelopen zes jaar (tussen oktober 2011 en november 2017) maar liefst 259 dodelijke ongevallen zijn gebeurd tijdens het nemen van een selfie.

Verdrinking is daarbij de meest voorkomende doodsoorzaak, gevolgd door incidenten met een vervoermiddel (bijvoorbeeld door het nemen van een selfie voor een aankomende trein) en vallen van grote hoogte. Andere dodelijke selfie-ongevallen hebben te maken met dieren, vuurwapens en elektrocutie. Bijzonder zorgwekkend is het feit dat 85% van de dodelijke slachtoffers bij het nemen van een selfie jongeren tussen 10 en 30 jaar oud zijn. Toch maar beter goed uitkijken, de volgende keer dat je jezelf ‘in the picture’ wil zetten.

Nederlandse start-ups rond kweekvlees zitten in de lift

Er is de laatste tijd veel te doen rond Nederlandse start-ups die labo-onderzoek voeren naar kweekvlees, met de bedoeling technieken te ontwikkelen die ervoor zorgen dat de CO2-afdruk van vlees drastisch afneemt.De uitstoot van koeien en andere dieren is goed voor bijna 15 procent van alle broeikasgassen wereldwijd.

De Nederlandse kweekvleespionier Mark Post

En blijkbaar zijn er wel meer mensen die sterk geloven in hun verhaal. Nadat Mosa Meat afgelopen zomer 8,8 miljoen dollar ophaalde, onder meer bij Google-oprichter Sergey Bin, bracht veel recenter een succesvolle kapitaalronde van een andere Nederlandse start-up rond kweekvlees, Meatable, 3,5 miljoen dollar in het laatje.

Mosa Meat is de start-up van kweekvleespionier Mark Post, ook wel bekend als ‘De Vleesprofessor’ (aan de Universiteit van Maastricht) omdat hij het al in 2013 presteerde als eerste ter wereld een hamburger in het lab te kweken. Tegen 2021 hoopt Mosa Meat de eerste verkoopbare (lees: eetbare) hamburger op basis van kweekvlees op de markt te brengen. De productiekost per hamburger zou zo’n 8,50 euro bedragen.

Uber verhuurt nu ook elektrische deelsteps

Taxideelbedrijf Uber biedt tegen betaling nu ook ritjes met elektrische steps aan. Via de app op zijn smartphone kan hij die makkelijk terugvinden, ontgrendelen en achterlaten op een bestemming naar keuze. Voorlopig is de dienst enkel beschikbaar in Santa Monica, Californië, waar het stadsbestuur Uber en nog vier andere aanbieders groen licht gaf om de komende 18 maanden elk ongeveer 250 elektrische steps te exploiteren.

Intussen raakte bekend dat ook Antwerpen de deur heeft opengezet voor zo'n deelsysteem met elektrische steps. In een nieuw reglement is het aantal exemplaren vastgelegd op 2.250 stuks. Maximum drie bedrijven zullen een licentie krijgen, telkens goed voor 100 tot maximum 1.000 e-steps. In Brussel rijden er al sinds deze zomer elektrische deelsteps rond.

Belfius lanceert digitaal klusplatform

Snel een loodgieter of elektricien nodig? Dan kan je vanaf nu daarvoor terecht op het gloednieuwe digitale platform Jaimy. Opvallend is vooral de eigenaar achter het klusplatform, want dat is Belfius. Het moet voor de staatsbank een nieuwe bron van inkomsten vormen en verse commerciële contacten opleveren.

Via Belfius konden klanten al snel een aannemer vinden in geval van schade, maar met dit nieuwe initiatief schakelt de bank nog een versnelling hoger. Zowel klanten als niet-klanten kunnen nu snel offertes opvragen bij een vijfhonderdtal vakmannen, zoals loodgieters, elektriciens en schilders, in Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel en Luik. Vanaf begin 2019 zou Jaimy in gans het land operationeel zijn.