Een tijdelijke opdracht aangeboden krijgen was vroeger een uitzondering, maar vandaag is het eerder een normaliteit. Tijdelijke jobs nemen een steeds grotere plaats in op de alsmaar flexibeler wordende Belgische arbeidsmarkt. Uit een poll van rekruteringsexpert Hays blijkt dat maar liefst 76% van de respondenten een tijdelijke opdracht prettig vindt.  

In België bieden werkgevers alsmaar vaker een tijdelijk contract aan.  Veel kandidaten tekenen hier graag op in én genieten een fijne ervaring. Uit een survey van rekruteringsexpert Hays blijkt dat 76% van de respondenten een tijdelijke job net positief en leuk vindt. Hoewel een tijdelijke job vaak als iets negatief wordt ervaren, hoeft dat niet zo te zijn. Vijf redenen waarom een tijdelijk job net een pluspunt kan zijn:

1. Het is een boost voor je vertrouwen

Of je nu weinig ervaring hebt of uitgekeken bent op je huidige job, je zelfvertrouwen kan soms in een dipje zitten. Het is niet uitzonderlijk om je dan af te vragen welk bedrijf jou in hemelsnaam zou willen aannemen. Wist je dat een tijdelijke opdracht je zelfvertrouwen op verschillende manieren een boost kan geven?

Eerst en vooral moet je er bij een tijdelijke job vaak voor zorgen dat een specifiek project tot een goed einde komt. En zeg het nu zelf: een succesvol afgewerkt project zet je capaciteiten als geen ander in de spotlight.

Ten tweede word je tijdens een tijdelijke job verplicht om uit je comfortzone te treden. Misschien probeer je iets in een sector die je minder goed kent maar waar je geïnteresseerd in bent, of word je in een bepaalde functie geplaatst zonder enige ervaring. In ieder geval leer je enorm veel dingen bij en blijven je skills zich ontwikkelen.

2. Je netwerk wordt er een pak groter van

Een tijdelijke job betekent een uitbreiding van je connecties. Die zijn niet enkel goed om je basis op LinkedIn uit te breiden, maar ook om up-to-date te blijven met de laatste trends, in contact te blijven over opportuniteiten en om referenties te vragen.

3. Het vormt een springplank voor je carrière

Heb je je oog laten vallen op een bepaalde sector, maar heb je weinig tot geen ervaring? Wijzen je ambities naar een bepaald bedrijf, maar heb je geen idee hoe je er een contract kan veroveren? Tijdelijke jobs kunnen de start van je carrière betekenen.

Het tijdelijke aspect van zo’n contract zorgt ervoor dat bedrijven sneller mensen zullen aannemen met minder ervaring voor de job. Ze zoeken vooral iemand die snel beschikbaar en gemotiveerd is. Waar wacht je dus op? Ga voor die tijdelijke opdracht en bewijs wat je waard bent! Veel tijdelijke opdrachten monden later trouwens uit in een vast contract.

4. Je cv krijgt er een upgrade van

Gezien de korte termijn van een tijdelijke job kan je een mooie cv opbouwen door er elk succesvol uitgevoerd project aan toe te voegen. Zo kan je ervaring voorleggen in bepaalde domeinen. Bovendien tonen tijdelijke jobs op je cv aan dat je leergierig bent en openstaat voor nieuwe dingen.

5. Er opent zich een nieuwe wereld vol kennis

Nieuw bedrijf, nieuw project, nieuwe sector, nieuwe functie – tijdelijke jobs openen een wereld vol kennis! Elk project laat je kennis maken met systemen, oplossingen en ideeën waar je voordien misschien geen weet van had. Bovendien ontwikkel je niet enkel je hard skills, maar ook je soft skills. Door kennis te maken met je collega’s en je aan te passen aan de organisatie en werksfeer, gaan je communicatieve en sociale vaardigheden er steeds op vooruit.

Of je tijdelijke functie nu 100% jouw ding is of niet, doorheen de job leer je jezelf en je ambities beter kennen. Je krijgt de mogelijkheid om voor jezelf uit te maken of iets je ligt of niet – om verder te groeien in dat domein of niet. Een luxe!

Kortom, een tijdelijke job biedt genoeg kansen!