Terwijl België pas recent vertrouwd is geraakt met het concept ‘Black Friday’, lopen de winkels wereldwijd op die dag terug wat leger. Niet omdat Black Friday op de terugweg is, maar omdat steeds meer shoppers deze ‘hoogdag’ liever online vieren.

De cijfers liegen er niet om: de omzet uit digitale handel op Black Friday is gestegen met maar liefst 32%. Begrijpelijk ook: in een niet zo ver verleden werd deze dag, zeker in de VS, vooral geassocieerd met overvolle winkels waar shoppers elkaar soms letterlijk te lijf gingen voor het beste koopje. Een allesbehalve prettig vooruitzicht voor een vrije dag. Nu kan je die koopjes rustig vanuit je luie zetel scoren, of onderweg naar een andere leuke bestemming. Het hoeft dus niemand te verbazen dat Black Friday ook online is uitgegroeid tot de populairste shoppingdag van het seizoen.

De online omzetgroei van bijna 32% is om meer dan één reden opmerkelijk. Niet alleen het percentage op zich is indrukwekkend, maar ook de vergelijking met de gemiddelde groei: in het volledige derde kwartaal kwam de omzetgroei uit online niet hoger dan 15%. Conclusie: de evolutie van fysieke shopping naar online is het hele jaar door vast te stellen maar voor top-shoppingdagen zoals Black Friday is de keuze voor online nog drastischer. En er zijn nog andere opmerkelijke vaststellingen.

Personalisatie draagt significant bij tot omzetverhoging

Zelfs op de drukste online shoppingdag van het seizoen is de impact van personalisatie op de omzet indrukwekkend. Ook al is maar 6% van de shoppers ingegaan op persoonlijke productaanbevelingen, toch loonde dat de moeite. Die shoppers stonden namelijk in voor maar liefst 30% van de totale omzet.

Bestellingen gebeuren steeds meer mobiel

Ook vorig jaar konden we al vaststellen dat het online verkeer naar retail sites voor meer dan de helft van op mobiele toestellen gebeurde. Dit jaar is dat nog gestegen, van 53% naar 60%. Maar steeds meer shoppers plaatsen ook hun online bestelling van op hun mobieltje. 42% van de shoppers op Black Friday gebruikten hiervoor hun smartphone, tegenover 34% vorig jaar. Tegelijk werd een andere mijlpaal bereikt: minder dan de helft van de online bestellingen gebeurde van op een PC.

Kortingen zetten de toon op black Friday

Black Friday zou, zeker buiten de VS, nooit zo’n succes zijn als er niet gul met kortingen werd gestrooid. Het hoeft dus niemand te verbazen dat de gemiddelde korting op bestelde producten 28% bedraagt, en dat 85% van de bestelde goederen gratis wordt geleverd. De combinatie van gegarandeerde kortingen en het gemak van thuis bestellen en geleverd krijgen zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat Black Friday in onze contreien een groot online succes wordt nog voor het ooit de fysieke shops heeft bereikt.

Een volledig overzicht van de digitale handel op Black Friday:

(Klik om te vergroten)

AI helpt retailers personaliseren op Black Friday

Om het aantal online transacties op een dag als Black Friday bij te benen heb je een krachtige AI-motor, die in real time per gebruiker het surf- en shoppatroon kan analyseren en gerichte aanbevelingen kan doen. Alleen al voor ons eigen platform doen de cijfers duizelen:

  • 94 miljoen productaanbevelingen op basis van AI via Salesforce’s Commerce Cloud
  • 11 miljoen gepersonaliseerde pagina’s voorgeschoteld aan consumenten
  • Bijna 3 miljard e-mails verzonden
  • Meer dan 82 miljoen sms’en en andere mobiele berichten verstuurd
  • 8.8 miljard relevante data verzameld

Nog meer weten? We brengen op onze Quarterly Shopping Index de online shopping-activiteit van ruim een half miljard shoppers in kaart!