De meeste bedrijven zijn ondertussen op de trein van online marketing gesprongen. “Ze beseffen dat het cruciaal is om de concurrentiestrijd te winnen en te blijven groeien”, zo merkt Lisa Keuremennen, Digital Coach van CRM Group, op. Maar ze stelt ook vast dat het zeker bij kmo’s nog vaak bij one shots blijft, zonder doordachte strategie. Daarom stelde ze een checklist op die bedrijven kunnen afvinken om zeker te zijn dat hun marketingplan 2020 proof is.

1. Geen marketingplan zonder contentplan

Bij CRM Group vertalen ze een marketingplan altijd in een contentplan, legt Lisa Keuremennen uit. “Een contentplan zorgt voor houvast en structuur. Het garandeert om te beginnen een zekere frequentie. Veel bedrijven beginnen enthousiast aan sociale media of aan een blog, maar na een paar posts verwatert dat vaak. Als klanten naar je Facebook-pagina gaan en de laatste post is een jaar oud geeft dat geen goede indruk. Door content in te plannen, kan je dat vermijden. Je kan ook waken over de variatie van de content: een blogpost, een video, een infographic, een foto,… Als je daar op voorhand grondig over nadenkt en dat uitstippelt in een contentplan zorg je dat je geen belangrijke momenten mist en voldoende afwisseling hebt in inhoud én vorm.”

Een website of een Instagram-pagina die in maart nog helemaal in kerstsfeer baadt, jaagt bezoekers weg

“Je kan een contentplan opbouwen dat aansluit bij de jaarlijkse doelstellingen, alle belangrijke momenten en de milestones voor je bedrijf binnen dat jaar. De eindejaarsperiode die eraan komt, is voor élk bedrijf een belangrijk moment. Je kan acties uitdenken, je klanten prettige feestdagen wensen met een mooie teamfoto, je openingsuren aanpassen,… Wel goed opletten - én opnemen in je contentplan - dat je alles ook op tijd weer weghaalt. Een website of een Instagram-pagina die in maart nog helemaal in kerstsfeer baadt, jaagt bezoekers weg.”

2. Personaliseer je marketing

Kmo’s staren zich volgens Keuremennen nog vaak blind op bereik. “Ze starten met het promoten van Facebookberichten en willen daarmee zoveel mogelijk mensen bereiken. Dat is begrijpelijk, maar we proberen hen altijd uit te leggen dat het belangrijker is om de juiste mensen te bereiken. Beter minder mensen bereiken die zich écht aangesproken voelen dan veel mensen die toch niet vatbaar zijn voor je boodschap. Hoe meer de doelgroep zich echt aangesproken voelt, hoe hoger de succesratio van een campagne.”

“Sociale media bieden gelukkig heel wat mogelijkheden voor kmo’s - die sowieso vaak al hechtere klantenrelaties hebben dan grote bedrijven - om de interactie te stimuleren: Q&A’s, polls, enquêtes, live video’s,… Met reacties, tags, hashtags en shares zet je dat netwerk bovendien in om je naamsbekendheid ook buiten je bestaande netwerk te boosten.CRM Group organiseert bijvoorbeeld regelmatig social media workshops om ondernemers te ondersteunen en van extra tips en tricks te voorzien voor hun social media.

3. Investeer in video

Wist je dat mensen slechts 10 procent onthouden van wat ze lezen, en 58 procent van wat ze zien? Als je dan ook nog eens weet dat een derde van onze online activiteit besteden aan video kijken en dat 55 procent van de mediagebruikers dagelijks video kijkt, is de keuze snel gemaakt.”

“Video is een enorm krachtig instrument. Toch blijven veel bedrijven nog een beetje argwanend. Ze zijn niet echt vertrouwd met video en vrezen dat het enorm duur is. Een professioneel filmpje kost inderdaad wel wat, maar je kan verschillende fragmenten inzetten én die op verschillende kanalen gebruiken. De investering verdient zichzelf terug. En voor sociale media kan je met je smartphone ook al heel veel, een livevideo of een Instagram-stories vanop een event of een teambuilding mag er gerust authentiek uitzien.”

4. Omzeil de banner blindness

Video is ook een troef om te adverteren, benadrukt Lisa Keuremennen. “Je moet rekening houden met de oprukkende banner blindness. Mensen krijgen zoveel advertenties te zien dat ze er blind voor worden. De klant of gebruiker kijkt bewust niet naar de advertenties. Video springt eruit, bewegende beelden vallen op tussen al die banners.”

Online advertenties vallen eigenlijk goed mee van prijs en ze laten toe om heel gericht een bepaalde doelgroep aan te spreken

“Veel bedrijven laten online advertenties nog altijd links liggen. In tegenstelling tot wat ze denken vallen die eigenlijk nog goed mee van prijs, en laten ze toe om heel gericht een bepaalde doelgroep aan te spreken. Bovendien kan je de resultaten van een campagne heel goed meten. Bedrijven zitten wel op Facebook, maar ze hebben bijvoorbeeld nog nooit gehoord van het uitgebreide advertentiecenter van Facebook. Het kan vaak nog efficiënter en doeltreffender.”

5. Combineer online en offline marketing

Offline marketing is nog lang niet dood, zegt Keuremennen. “Neem nu die professionele video die je laat maken als bedrijf. Die kan je uiteraard gebruiken voor al je online kanalen. Maar je kan hem evengoed tonen op beurzen of op events. In plaats van de klassieke banner of de slides die je projecteert. Die reflex hebben bedrijven vaak niet, omdat ze nog vaak online en offline afzonderlijke van elkaar zien.”

“De slinger is zo ver doorgeslagen dat er zich offline opnieuw marketingkansen aandienen. Het aanbod is zo groot online dat je klanten misschien wel opnieuw voor je merk kan winnen met iets tastbaars.”

“Uiteraard moet je anno 2020 volop inzetten op online marketing. Maar als iederéén in dezelfde vijver vist en niemand in de vijver ernaast, loont het misschien wel de moeite om daar ook eens te gaan kijken?”

6. Vergeet de basics niet

Keuremennen hamert erop dat het cruciaal blijft om de basics niet uit het oog te verliezen. “Ik hoor van klanten vaak dat ze alles op sociale media zetten, maar soms verliezen ze hun website uit het oog. Maar klanten gaan nog altijd de telefoon nemen of naar je website surfen als ze getriggerd zijn door je sociale mediakanalen. Een goede website hebben – ook back-end – en vindbaar zijn op Google is in 2020 absoluut noodzakelijk.

“Vergeet ook de quick wins niet. Zelfs als je SEO niet goed zit en je niet in de top 10 staat bij de Google-resultaten, blijft een bedrijfspagina met je openingsuren op Google (via Google My Business)een super eenvoudige manier om je klanten de basisinformatie mee te geven die ze in negen op de tien gevallen zoeken. Je moet ook niet al je eieren in een nieuw mandje leggen.”

Wil jij jouw marketingplan 2020 proof maken, maar weet je niet hoe je dat kan aanpakken? Neem dan een kijkje op de website van CRM Group en ontdek hoe zij jou kunnen helpen.