De iPhone X

Het is zo goed als zeker dat Apple in september een nieuwe iPhone zal lanceren. En hoewel de Amerikaanse techreus er alles aan doet om die nieuwe toestellen geheim te houden, zijn er toch al enkele details en veel geruchten opgedoken. De meest spraakmakende geruchten op een rijtje:

iPhone 9 en iPhone X2

Sinds de introductie van iPhone X, is het niet helemaal duidelijk welke kant Apple nu wil opgaan met de namen van haar smartphones. Toch zal de ‘goedkope’ variant waarschijnlijk als iPhone 9 door het leven gaan. De upgrade van de iPhone X zou dan - what’s in a name? - de iPhone X2 worden.

Als er geen problemen zijn met de productie, zouden zowel de iPhone 9 als de iPhone X2 (Plus) tegen eind september in de winkelrekken moeten liggen.

Nieuwe kleurtjes

  • Zowel de iPhone 9 als iPhone X2 zou qua design enorm veel gelijkenissen vertonen met de iPhone X. De beruchte ‘notch’ zal alleszins nog niet meteen verdwijnen.
  • Net zoals de iPhone X, zou ook de iPhone 9 grotendeels uit glas bestaan, zodat draadloos opladen mogelijk blijft. Het frame zou niet uit roestvrij staal vervaardigd worden, zoals bij de iPhone X, maar uit goedkoper aluminium. Daardoor zou het toestel ook lichter zijn. De iPhone X2 zou dan weer uit beter én steviger materiaal bestaan dan de huidige iPhone X.
  • De iPhone 9 zou slecht één camera achteraan krijgen, in tegenstelling tot de iPhone X2 die net zoals de iPhone X twee camera’s krijgt. Opties zoals de Portretmodus zullen dus niet beschikbaar zijn op de 9.
  • De smartphones zouden ook in tal van (nieuwe) kleuren te verkrijgen zijn. Wat dacht je van grijs, wit, blauw, rood en oranje?

OLED versus LCD

Een van de grootste verschillen tussen de iPhone 9 en de iPhone X2, zal het scherm zijn. Die laatste zou het nieuwere OLED krijgen, terwijl de iPhone 9 het met LCD zal moeten doen. Opmerkelijk is wel dat de goedkopere iPhone 9 een groter scherm zal hebben dan de iPhone X2. De afmetingen zijn als volgt: 6.1 inch voor de iPhone 9, 5.8 inch voor de iPhone X2 en 6.5 inch voor de iPhone X2 Plus.

Geen 3D Touch meer

Sinds de iPhone 6S heeft elke iPhone 3D Touch, een drukgevoelig scherm. Maar dat zou bij de nieuwe iPhones niet meer het geval zijn. Waarom Apple de feature verwijdert? Mensen gebruiken deze amper of weten zelfs niet af van het bestaan ervan. Bovendien waren er maar ook weinig developers die meerwaarde creëerden dankzij de 3D Touch. Kortom, niet veel mensen zullen de feature dus gaan missen. Voor Apple een reden te meer om 3D Touch te schrappen.

En het prijskaartje?

Voor een exacte prijs is het nog koffiedik kijken, maar sinds het een entry-level model is, zou de iPhone 9 tot enkele honderden euro’s goedkoper zijn dan de iPhone X. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo mogen we ons verwachten aan een prijskaartje tussen de 600 en 700 dollar. De iPhone X2 zou nog geen 1.000 dollar kosten - goedkoper dan de iPhone X dus.

Dat relatief lage prijskaartje zou alles te maken hebben met de dalende iPhone-verkoop waar Apple mee te kampen. Een betaalbare entry-level iPhone zou nieuw leven kunnen blazen in de verkoop.

Dat de iPhone 9 waarschijnlijk een stuk goedkoper wordt dan de andere modellen, zou een slimme zet van Apple kunnen zijn. Dankzij een betaalbare iPhone, zullen mensen weer meer naar Apple-producten kunnen grijpen. Hoewel de goedkope iPhone 5C geen succes werd, net omdat het té goedkoop was, zal de fabrikant diezelfde fout niet weer maken en ervoor zorgen dat de iPhone 9 niet aan kwaliteit moet inboeten.