Beeple’s collage ‘Everydays: The First 5000 Days’ (Photo: Christie’s)

Als je nog nooit van NFT’s hebt gehoord, dan is het slechts een kwestie van tijd.
Of het nu gaat om digitale sportkaarten of digitale kunst, Non-Fungible Tokens (kortweg NFT’s) hebben het internet de laatste maanden veroverd. In februari alleen is het totale volume in Amerikaanse dollar verdubbeld. Wat is dit digitaal vermogen dat dikwijls voor fortuinen verkocht wordt op zowel online niche-marktplaatsen als via
s werelds bekendste veilinghuis Christie's?

Ondertussen ben ik zelf de trotse eigenaar van een NFT. Tijdens het schrijven van dit artikel deed ik namelijk mee aan de veiling die De Tijd had opgezet voor de verkoop van een ‘digitaal kunstwerkje’ van graficus Filip Ysenbaert dat de titel ‘Scream 2021’ draagt.

Voor mij was het een vorm van experiment. De optelsom waarbij ik een NFT-platform wou verkennen, mijn eerste ervaring opdoen om een NFT te kopen die ik later misschien terug verkoop en dus als belegging zie, en - eerlijk is eerlijk - deels komt daar ook een stukje prestige als koper van dat werk van De Tijd bij kijken.

Wat betekent NFT?

Een NFT is een non-fungibele (niet-vervangbare) token die bestaat in de blockchain.

Laat ons starten met de token. Dit is het bewijs van eigendom van een goed. Te vergelijken met een concertticket dat een teken van eigendom is voor een plek op een concert. Of een Bitcoin die het eigendomsteken is van de onderliggende waarde van de Bitcoin. Een token is een digitaal goed, opgeslagen in de blockchain. Aangezien de blockchain transparant is, kan iedereen gemakkelijk zien wie de eigenaar van welke token is.

Fungible verwijst naar een goed dat makkelijk inwisselbaar is. Een euro bijvoorbeeld is zeer ‘fungible’. Je kan mij één euro geven in ruil voor een of ander goed en ik kan die euro dan weer inwisselen voor een ander product of dienst. Ook een fysiek product is ‘fungible’. Je buurvrouw kan een kilo suiker van je lenen waarmee ze een cake bakt en jou daarvoor in ruil een deel van haar cake geeft. Het maakt niet uit dat het product (suiker vs cake) anders is. Het product is gemakkelijk vervangbaar en inwisselbaar.

Een non-fungible token is een unieke token dat niet gemakkelijk met een ander token kan worden geruild. Een zeer herkenbaar voorbeeld zijn digitale kunstwerken. Een aantal kunstwerken werden recent verkocht op de blockchain voor miljoenen dollars. Of eigenlijk moeten we Ethereum’s zeggen, het meest voorkomende betaalmiddel dat in de blockchain gebruikt wordt om NTF’s te kopen.

Een NFT is ook heel flexibel om voorwaarden te koppelen aan een verkoop. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een 'volgrecht' koppelen aan zijn NFT waardoor hij een deel van de opbrengst blijft ontvangen als nieuwe bezitters het kunstwerk doorverkopen.

Een aantal voorbeelden in de NFT handel

Op 5 maart 2021 veilde Twitter CEO Jack Dorsey een NFT, voor een screenshot van zijn eerste tweet uit 2006. De hoogste bieder had er ruim 2,9 miljoen dollar voor veil.

Tot op vandaag is Beeple, echte naam Mike Winkelmann, de meest beroemdste NFT-kunstenaar. Deze grafisch ontwerper uit Charleston South Carolina verkocht voor het eerst 21 kunstwerken op de digitale marktplaats Nifty Gateway, goed een totaalbedrag van 3,5 miljoen dollar. Vervolgens verkocht hij op 11 maart 2021 zijn meesterwerk ‘EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS’ bij Christie's voor 69.346.250 miljoen dollar. En dan moet je weten dat het startbod slechts $100 bedroeg.

Het is de op twee na hoogste prijs die ooit is betaald voor het werk van een levende kunstenaar op een veiling en zeker een keerpunt in de geschiedenis van digitale kunst.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de kunstenaar reageert op de verkoop van zijn digitaal kunstwerk via Christie’s.

Niet alleen kunst maar ook digitale sportkaarten worden verhandeld als NFT. Deze kaarten vertegenwoordigen bepaalde klassieke momenten voor de sport en er bestaat slechts een beperkte hoeveelheid van elke kaart. Het eigendom en de schaarste van deze kaarten worden verzekerd door de Ethereum blockchain. Onlangs werd een zeldzame LeBron James ‘highlight’ verkocht aan de hoogste bieder die bereid was 200.000 dollar neer te tellen.

Ook mainstream artiesten lijken deze trend te hebben opgepikt met artiesten zoals Kings of Leon die hun laatste muziekalbum uitbrengen als een NFT. De rockband koppelde aan de tokens een incentive 'voor het leven'. Namelijk een plaats op de eerste rij tijdens hun live concerten.

Het bijzondere aan deze aankopen is dat iedereen het kunstwerk van Beeple of LeBron James’ hoogtepunt kan downloaden. Het is zo eenvoudig als een afbeelding opslaan op je computer.

Waarom betalen mensen hiervoor?

Met NFT's kan je de eigendom van digitale items kopen en verkopen en met behulp van de blockchain bijhouden wie de eigenaar is.

Waar de kopers op uit zijn, is niet het kunstwerk op zich maar het bewijs van eigendom van dat kunstwerk. De kopers zijn te vergelijken met kunstverzamelaars die hun kostbaarste bezittingen in musea tentoonstellen. NFT's zijn een manier voor kunstverzamelaars om hun favoriete kunstenaars online financieel aan te moedigen.

Bepaalde platformen zoals Decentraland gaan nog een stapje verder en laten gebruikers toe om grond of vastgoed te kopen in een digitale wereld

Naarmate de mens meer en meer evolueert, met name op het gebied van lockdown, lijkt het niet meer dan normaal dat we besluiten om ook in de digitale wereld kunst te kopen. Bepaalde platformen zoals Decentraland gaan daarin nog een stapje verder en laten gebruikers toe om grond of vastgoed te kopen in een digitale wereld.

Terwijl dit tot voor kort toe niet meer dan een nichesector van het internet was, is het de afgelopen zes maanden echt geëxplodeerd in de mainstream media en lijkt het een blijver te worden. Hoewel de eerste experimenten met NFT’s dateren van 2013-2014, lijkt de markt in 2021 tot een zekere rijpheid en universele aantrekkingskracht te komen.

Je mag NFTs dus zeker beschouwen als een belegging. Net zoals een digitale munt. Maar ook met dezelfde risicos. Want je bent niet zeker dat je NFT verder verkoopbaar is of met winst verkocht zal kunnen worden.

En dan is er ook nog Drops, een aankomend NFT-project dat je veel meer laat doen met NFT’s dan alleen kopen en verkopen. Gebruikers kunnen NFT’s aanmaken, bieden, inzetten, leningen aangaan door je NFT als onderpand te gebruiken.

Wat zegt de toekomst?

NFT’s zijn een hot item in de recente crypto rage. En als ook mainstream artiesten die beginnen te ontdekken, zullen ze alleen maar populairder en nog veel meer gebruikt worden.

We zullen zien of dit soort marktactiviteiten duurzaam is. We blijven het sowieso op de voet volgen en houden je op de hoogte als er meer belangrijk nieuws te rapen valt.


Luister hieronder naar een podcast over NFT’s met Kevin Rose en Aftab Hossain.