Geraak je niet vooruit in je business, dan is het tijd om eens naar de diepte te graven. Op zoek naar de angels uit je verleden. Want het zijn vaak momenten en gevoelens van jaren geleden, hoe klein of groot ook, die je nog steeds belemmeren, klinkt het bij business coach Els Van Laecke. “Je van die angels bevrijden zorgt voor de instant breakthrough die zoveel ondernemers nodig hebben om vooruit te geraken.”

Met van alles bezig zijn, maar geen echte focus hebben. Geen keuzes durven maken, niet naar nieuwe klanten durven stappen of al twee jaar aan je website sleutelen en nog altijd niks online gezet. “Dat zijn maar enkele voorbeelden van hoe angels zich in het dagdagelijkse leven uiten”, zegt Els Van Laecke “Meestal zijn die angels te herleiden naar gevoelens of momenten uit het verleden. Onze persoonlijkheid wordt gevormd tijdens de eerste zeven jaar van ons leven. Veel van wat er dan gebeurt, of net niet, dragen we onbewust mee.”

Enkele voorbeelden om de theorie te kaderen: “Een zesjarig kind dat merkt dat er ruzie ontstaat tussen mama en papa wanneer ze haar mening geeft, zal uiteindelijk niet langer haar mening uiten. Een enig kind van wie de ouders moeite hadden om een tweede te krijgen, zal extra zijn best doen om te bewijzen dat hij goed genoeg is. Een baby die amper wordt vastgepakt door zijn ouders, zal niet leren wat gezonde hechting is. De ene wordt een stille muis, de andere een perfectionist, of iemand met bindingsangst. Het gebeurt allemaal onbewust, maar mensen beseffen niet hoe soms kleine momenten uit het verleden een enorme impact kunnen hebben op het nu.

Business coach Els Van Laecke

Imposter syndrome en andere belemmeringen

Impact, ja. Maar is dat dan ook nefast voor een ondernemer en zijn bedrijf? “Uiteraard. Als je je aan niemand durft binden, zal je geen extra personeel aannemen of naar nieuwe klanten stappen. Als je continu validatie nodig hebt dat je goed bezig bent of dat je de juiste beslissing neemt, ga je trager vooruit dan je zou willen in je bedrijf”, aldus Van Laecke.

Mensen limiteren zichzelf enorm door dat verleden ongemoeid te laten

“Als je alles honderd keer wil nakijken of nalezen omdat je schrik hebt om een fout te maken of omdat je nooit iets goed genoeg vindt. Of als je leeft vanuit de angst om door de mand te vallen of dat mensen zullen zien dat je niet zo goed bent als je je voordoet, zoals personen met het imposter syndrome denken, dan belemmer je jezelf en je zaak enorm.”

Met andere woorden, mensen limiteren zichzelf enorm door dat verleden ongemoeid te laten. Maar het goeie nieuws is dat je er wat aan kunt doen. “Zelfs imprints van je vijfjarige zelf kan je herprogrammeren. Het is een kwestie van ervan los te koppelen en ze te laten liggen bij de persoon of het moment waar je ze hebt opgedaan”, zegt Van Laecke.

Angels plukken

Van Laecke is al een goeie tien jaar business coach en heeft over de hele wereld opleidingen gevolgd om ondernemers met de juiste methodes begeleiden. Maar voor wie de angels bij zichzelf wilt ontdekken, geeft ze deze raad: “Angels zijn terugkerende patronen, dus eigenlijk zijn ze snel te ontdekken. Als je eens goed nadenkt over hoe je leeft en werkt, en het valt je op dat je, bijvoorbeeld, altijd maar dingen uitstelt, dan zit je met een angel.” De angels eruit trekken is echter een ander paar mouwen.

En dus raadt Van Laecke aan om daarvoor naar een expert te stappen. “Velen denken dat een boek lezen voldoende is om eruit te geraken, maar dat is een illusie. Het is een goeie stap naar bewustwording. Maar wil je het goed doen, ga dan gewoon naar iemand die weet wat hij of zij doet. Dat is een shortcut, vergeleken met boeken of coaches die daar geen expert in zijn. En shortcuts nemen is oké hé, dat is net hoe je tijd en effiëntie wint. Ik doe dat ook: ik ga in opleiding bij de meesters om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te leren.”

Van Laecke duidt er wel op dat die angels plukken een blijvende oefening is. “Als je één keer een angel hebt geplukt, dan is die er voor altijd uit. Maar er zijn natuurlijk diepere lagen ook. En die laten zich pas zien op het moment dat je er klaar voor bent”, weet de business coach uit ervaring. “Eigenlijk is wat ik doe een soort plukdienst”, lacht ze. “Je plukt angels om steeds meer bevrijding te voelen en thuis te komen bij jezelf.

Thuiskomen bij jezelf

Hier snijdt Els Van Laecke aan waar het voor haar op neerkomt: mensen laten thuiskomen bij zichzelf. “Als ondernemer ‘ja’ zeggen tegen jezelf en tegen de business die jij wil voeren. Zaken doen op jouw voorwaarden. Wil je elke schoolvakantie volledig spenderen bij je kinderen? Dat kan, zonder te moeten inboeten aan inkomsten of in de weken nadien harder te moeten werken. Het is gewoon een andere manier van denken en handelen.”

Van Laecke geeft het voorbeeld van een onderneemster die bedrijfscoaching wou combineren met yoga. “Haar passie voor yoga was groot, maar ze stelde die yoga niet voor aan bedrijven omdat ze dacht dat die er niet zouden voor gaan. Ze was bang voor de reacties, ze vreesde dat ze haar niet meer serieus zouden nemen bij de grote multinationals.

We hebben samen die angst aangepakt, ze is met haar combinatievoorstel en een verhoogde prijs naar bedrijven gegaan en op zes weken tijd verdubbelde haar omzet. Ze geloofde niet dat haar diensten goed genoeg of die prijs waard waren en geloofde evenmin dat het zou kunnen op haar manier en voorwaarden , maar dat zijn verhalen die we in ons hoofd creëren”, zegt Van Laecke.

De business coach benadrukt: “Ik heb nu al zo’n 7.500 ondernemers begeleid. Op zes weken tijd je zaak maal twee laten gaan, is geen uitzondering. Het is de kracht van die angels loslaten. Van jezelf bevrijden en je zelfzeker voelen.

Status quo blijven of liever snelle doorbraken pakken als ondernemer?
Vraag nu je gratis BIZSCAN sessie aan en play big in business en life - volgens jouw voorwaarden.

---------------------------------------------------------------------

Wil je excelleren als ondernemer? 
Schrijf je in voor de gratis online inspiratiesessies 
die Bloovi organiseert en laat je inspireren door onze professionele ondernemerscoaches.

---------------------------------------------------------------------