‘Waarom lukt mij dit niet en anderen wel?’, ‘Waarom zou iemand zoveel betalen voor mijn diensten?’, ‘Verdomme, wat een klotedag!’ — of misschien zelfs ‘Shit zeg, wat een ambetante klant!’. Heb je dat ook al eens tegen jezelf gemompeld of misschien zelfs geroepen? Goed, soms moet het er eens uit. Maar: “Let op”, waarschuwt breakthrough coach Els Van Laecke, “het gevaar is dat je zodanig blijft hangen in die negatieve energie dat het een gewoonte wordt.” Een slechte gewoonte, die nefast is voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je bedrijf. Merk je dit bij jezelf? Tijd om wat positieve energie in het leven te roepen en je bedrijfs- en teamresultaten de hoogte in te laten schieten.

Positieve energie fluffy? Niets van, het is fucking hardcore.” Breakthrough coach Els Van Laecke valt meteen met de deur in huis, omdat ze ziet hoe wereldwijd nog te veel ondernemers vastzitten in negatief denken. Niet altijd hun fout, verduidelijkt ze. Wel die van onze cultuur, van de maatschappij waarin we zijn opgegroeid en opgevoed. “Wie herinnert zich niet de bikkelharde rode pen van de juf in de lagere school? Of het rollen van de ogen van de leerkracht Frans toen je hakkelend uit je woorden probeerde te geraken. Het is onze Vlaamse mentaliteit om te veel te kijken naar wat fout is en te weinig naar wat goed is”, klinkt het.

Het is onze mismatchende filter die we te veel aandacht geven, zegt Van Laecke. Ze legt uit: “Er bestaan twee mentale filters: matchend en mismatchend. In het laatste geval kijken we naar wat er ontbreekt, wat niet goed is, wat nog moet groeien. En dat is geen slechte mentale filter, want het helpt ons doorzetten, dingen verbeteren. Maar je kan ook in overdrive gaan en nooit meer de goeie dingen zien.” Het resultaat van te veel door die mismatchende bril kijken? “Geklaag, gezaag, geroddel, niets is ooit goed genoeg, je ziet geen oplossingen noch nieuwe businessideeën om de focus op je zaak te houden.”

Positieve flow = betere bedrijfsresultaten

Nefast voor ondernemers en hun organisatie, weet Van Laecke uit ervaring, na het coachen van meer dan 7.000 ondernemers. “Je gaat opportuniteiten niet langer verder verkennen, bijvoorbeeld. Maar je zal ook minder glimlachen en korter zijn in je communicatie. Jouw gedrag als leider van een bedrijf is net wat het gedrag van jouw team zal meebepalen en uiteindelijk ook de resultaten. Ze gaan je reacties naar hen toe misschien wel interpreteren als ‘ik ben niet goed bezig’ of ‘hij vindt me niet goed genoeg’. Jouw medewerkers beginnen te twijfelen aan zichzelf, wat zonder twijfel invloed zal hebben op hun werk en dus jouw resultaten”, legt de executive breakthrough coach uit. “Een fout wordt dan makkelijk bij die ene medewerker of het volledige team gelegd. Terwijl een of meerdere waarderingen, in plaats van te focussen op de fout, je team positief zal stimuleren om die extra mile te gaan. Jouw affirmatie en energie bepaalt mee de inzet en durf van het team.”

your vibe attracts your tribe

Vanuit diezelfde ervaring weet Van Laecke ook hoe snel ondernemers het tij kunnen keren richting betere relaties en resultaten. “Ik kreeg een tijdje geleden een ondernemer over de vloer die zo vastzat in die negatieve energie dat hij letterlijk voortdurend aan het beven was met zijn handen. Na één sessie bij ons was hij van zijn fysieke symptomen verlost, met name door hem te leren anders naar zaken te kijken. Nadien hebben we enkele sessies doorgewerkt om die positieve energie te leren behouden of opwekken en zijn bedrijfsresultaten de hoogte in te laten gaan. En ja, die missie is geslaagd”, knipoogt Van Laecke.

De oplossing is het matchend kijken stimuleren — oftewel: positieve energie toelaten. “Je gaat je beter in je vel voelen, hebt meer ideeën, je begint te denken in oplossingen in plaats van problemen en je ziet innovatiemogelijkheden. Je zal ook betere relaties opbouwen met klanten en leveranciers en de mensen in je privéleven. Ook belangrijk: als je meer positieve energie brengt in je bedrijf, zullen je medewerkers ook meer gemotiveerd zijn. Je zal makkelijker talenten kunnen houden, want ze voelen zich meer gezien en gehoord in een bedrijf dat positiviteit vooropstelt. En dat alles leidt tot betere bedrijfsresultaten.”

Breakthrough coach Els Van Laecke

Ga voor een to-the-point-aanpak

Te mooi om waar te zijn? “Helemaal niet. In onze groeps- en 1-op-1-trajecten is het stimuleren van een positieve mindset en energie een vast onderdeel. Sommige ondernemers behalen tijdens de eerste zes weken van onze programma’s ineens een omzet van maal twee of meer. Ze zijn in staat om meer resultaten op korte tijd neer te zetten, waardoor ze dan weer meer ruimte hebben voor hun grotere businessdromen, of hun gezin. Je business aanpakken met een positieve drive is een echte katalysator”, zegt Van Laecke. “Andere ondernemers merken dan weer dat waar ze mee bezig zijn eigenlijk niet meer hun ding is en hebben plots de energie om het over een andere boeg te gooien. Of om van leverancier te veranderen omdat het niet klikt, bijvoorbeeld. Het moet immers niet altijd draaien om meer omzet of winst maken, het mag ook gaan over ondernemen op jouw voorwaarden.”

De impact van die positieve energie is duidelijk. Maar hoe breng je dat in je dagelijks leven? “Eerst beslis je voor jezelf of je hierin wilt blijven. Daarna moet je jezelf de juiste vragen stellen als je voelt dat je te veel aan het doemdenken bent. Wat zijn de feiten? Wat zijn mogelijke oplossingen? Welke keuzes heb ik hier? Kan ik het zelf oplossen, of roep ik de hulp van een expert? Wat heb ik nu nodig? Stel vooral niet de waarom-vraag aan jezelf, want die brengt je enkel in een vicieuze cirkel van negatief denken.”

Heel to-the-point-vragen, die leiden tot een heel to-the-point-aanpak. “En die is voor iedereen anders. Ik heb bijvoorbeeld een doos met kaartjes waar positieve statements opstaan. Als ik die even doorneem, al is het maar vijf minuten, voel ik wat ik lees: ja, ik kan het; ja, ik mag blij zijn; ja, ik mag het goed hebben. Of de herinnering aan mijn trouwdag: het moment dat mijn man mijn hand nam en die mee met de zijne in de lucht stak: ‘Yes, we zijn getrouwd’. De kracht waarmee hij mijn arm omhoog trok, die kan ik nog altijd oproepen. Als ik daaraan denk vlak voor een meeting, dan krijg je mij niet meer klein”, glimlacht Van Laecke.

Durf mensen loslaten

Voor de ene is het een mooie herinnering, voor de andere een liedje. “Ken je ‘Fuck You’ van Lily Allen? Da’s pas een goed nummer, eentje dat je eraan herinnert dat de negatieve energie van anderen je niet moet raken.” Voor nog iemand anders is het even losgaan en een minuutje gek dansen of een ‘warrior pose’ uit de yoga aannemen. “Veel mensen zullen dit gek vinden. Fluffy, weet je wel? Maar voor mij is het simpel: het wérkt, ik zie het elke dag bij mijn klanten. Kom je mensen tegen die je hierin niet volgen, die liever blijven klagen, oordelen en de negativiteit opzoeken? Dan moet je die mensen durven loslaten.”

Jouw affirmatie en energie bepaalt mee de inzet en durf van het team

Van Laecke heeft het zelf ook al gedaan: “Ik heb mijn team al drie keer veranderd. Ik werk enkel met A-players die helemaal achter onze missie en visie staan. Dat heb ik nu gevonden met mijn huidige team, dat zijn echte ‘uplifters’. Er is geen onderlinge afgunst, geen geroddel, enkel maar dankbaarheid naar elkaar toe. Onze basisregel is: ‘I’m okay, you’re okay’, oftewel: iedereen mag zijn wie hij of zij is, en daar heeft niemand over te oordelen. Kan je je er niet aan houden, then you’re out.”

Want wie in positiviteit vertoeft, trekt positiviteit aan. “Je kent het gezegde misschien wel, ‘your vibe attracts your tribe’. Mensen pikken dat op. Je bent een magneet. Geef jij waardering aan anderen, dan zullen zij ook waardering aan jou geven. Ik weet het, wij Vlamingen kunnen niet goed om met complimentjes, we schuiven ze graag van ons af alsof we ze niet verdienen. Maar hoe meer je andere mensen kan waarderen, hoe meer je de waardering van anderen ook zal kunnen aanvaarden”, aldus Van Laecke. “En geef toe: iedereen wil gewaardeerd worden, we weten allemaal dat het deugd doet en ons wat centimeters doet groeien. Sta er maar eens bij stil hoe het ook je bedrijfsresultaten dus kan doen boosten.”

Els Van Laecke © Marleen Sahetapy

Eenvoudig, maar niet gemakkelijk

Is het dan écht zo simpel? Het jasje van positieve energie aandoen, je ‘inner state of being’ aanpassen en al de rest stroomt zo naar je toe? “Ik vraag het me soms zelf ook nog af”, geeft Els Van Laecke toe. “Kan het echt zo simpel zijn? Maar ja, het kan. Alles begint bij die positieve energie: elke businessopportuniteit, elke relatie, elke groei. Pas op, het is niet omdat het eenvoudig is, dat het ook makkelijk is: het vraagt oefening, in de meeste gevallen zelfs coaching. Het is een spier die je moet oefenen en blijven oefenen. Ik heb mezelf hier ook in laten coachen, het resultaat daarvan zie je aan mijn bedrijf: ik heb grote stappen kunnen zetten en ondertussen zelf al duizenden ondernemers hierin succesvol begeleid.”

Of Van Laecke nu elke dag supergelukkig rondloopt en alles vanuit positieve energie benadert? “Ha, nee”, lacht ze. “Ik zit niet continu op een roze wolk ‘halleluja’ te roepen. Ik heb ook moeilijke momenten, momenten dat ik crash en de negatieve kant opga. Dat is het leven. Maar die momenten zijn minder frequent, duren minder lang en zijn minder intens. Als er vroeger iets gebeurde, zat ik daar een week of langer mee. Nu misschien nog tien minuten, of kom, af en toe nog eens een halfuurtje. Weet je hoeveel ik gedaan krijg in mijn bedrijf door niet meer een week in die negatieve energie te zitten, maar snel terug naar het positieve te komen? Veel! En dat is dus wat het zo fucking hardcore maakt hé”, glimlacht de executive breakthrough coach.