Lucas Van Tongelen, business development manager bij SDM

Veel ondernemers beginnen te laat aan hun eigen opvolging te denken, en maken hun onderneming dus gevaarlijk afhankelijk van één persoon. Nochtans staan er ook heel wat ambitieuze ondernemers te popelen om solide bedrijven over te nemen en futureproof te maken. SDM is niet alleen een matchmaker tussen die twee groepen overnemers. Met de Smart2GO-formule begeleidt SDM het hele traject, legt business development manager Lucas Van Tongelen uit. Van de zoektocht naar een overname tot de contracten en de financiering van de deal. “Door expertise en goesting en ambitie aan boord te halen, verklein je het risico dat je onderneming plots minder waard is dan je altijd had gedacht.”

“Ik praat de hele dag door met ondernemers”, begint Van Tongelen. “Het is een algemeen probleem dat te veel ondernemers te laat aan opvolging beginnen te denken. Ze werken door tot ze echt niet meer kunnen of echt niet meer willen, en gaan op zoek naar een overnemer voor hun bedrijf.”

Het is een algemeen probleem dat te veel ondernemers te laat aan opvolging beginnen te denken

“Ze gaan in één keer van 0 naar 100 procent. Of omgekeerd, het is maar hoe je het bekijkt. Wij helpen hen om vroeger stil te staan bij die opvolging. Je kan perfect je aandeelhouderschap versterken zonder dat je de controle over je onderneming al hoeft op te geven.”

“De eerste vraag die ik altijd stel aan die ondernemers is of ze in hun onderneming mensen met goesting en ambitie zien. Vaak zijn ze verrast door die vraag. Zeker in kleinere kmo’s hebben de zaakvoerders daar nooit echt bij stilgestaan. Het is nochtans een uitstekende manier om het engagement van je mensen te versterken en om talent in je onderneming te verankeren.”

SDM

Zelfs zonder dat je op korte termijn denkt aan het overlaten van je bedrijf, is het een goed idee om je eigen mensen in het aandeelhouderschap van je onderneming op te nemen. Dat doen we hier bij SDM ook, het is goed voor de betrokkenheid en de continuïteit.”

“Of je nu intern geschikte kandidaten ziet of niet, er zijn ook altijd heel wat straffe ondernemers die op zoek zijn naar bedrijven om over te nemen. Alleen vinden die twee groepen elkaar niet altijd. Daar komen wij in beeld met onze Smart2GO-formule: we bouwen bruggen tussen ondernemers die aan opvolging denken en ondernemers die interesse tonen om een bedrijf over te nemen. Maar de Smart2GO gaat verder dan alleen die matchmaking: we begeleiden en ondersteunen dat volledige proces, van de zoektocht tot en met de contracten en de financiering.”

Durven springen

Smart2GO is ontstaan vanuit de vraag van ondernemers die bij SDM aankloppen omdat ze een bedrijf willen overnemen, vertelt Van Tongelen. “Dat is een bijzonder uiteenlopend publiek. Het gaat om overnemers die al eerder bedrijven hebben opgericht en weer verkocht, maar evengoed om mensen die altijd als manager hebben gewerkt en nu zelf aan het roer willen staan.”

Sommigen zijn vrijblijvend op zoek, anderen speuren heel concreet de markt af. Vaak gebeurt zo’n overname via een management buy-in: ondernemers kopen zich in en nemen dan trapsgewijs de meerderheid van de aandelen over.”

Ondernemers botsen tijdens hun overnamezoektocht vaak op financiële drempels, legt Van Tongelen uit. “Als er zich een kans voordoet, moet je advocaten, boekhouders, fiscalisten, … inschakelen om te onderzoeken welk vlees je in de kuip hebt. Dan ben al snel 10.000 tot 15.000 euro kwijt.”

“Veel ondernemers zijn dat bedrag een paar keer kwijt, want het is meestal niet bij de eerste opportuniteit raak. Al dat geld kan je dus niet meer uitgeven aan de eigenlijke management buy-in of de eigenlijke overname. Daar komt nog bij dat je als individuele ondernemer vaak moet concurreren met partijen die professioneel bezig zijn met deze processen.”

“Daarom werken wij die financiële drempel weg met onze Smart2GO. In ruil voor exclusiviteit nemen we alle praktische en financiële expertise op ons. We leggen de volledige puzzel: zoektocht naar bedrijven, waardering, strategische opties bekijken, due diligence, juridische documentatie, onderhandelingen, … We hanteren het ‘no cure, no pay’ principe, wat in onze wereld eerder uitzonderlijk is.”

Als wij geen geschikt bedrijf voor hen vinden, dan zijn ze ook geen geld kwijt. Maar we verwachten natuurlijk wel dat ze een uitgelezen kans grijpen als die passeert

“De ondernemers engageren zich om binnen één jaar concrete stappen te zetten richting een overname. Als wij geen geschikt bedrijf voor hen vinden, dan zijn ze ook geen geld kwijt. Maar we verwachten natuurlijk wel dat ze een uitgelezen kans grijpen als die passeert. Het is niet altijd makkelijk om de stap te zetten naar de uiteindelijke overname. Maar SDM zorgt ervoor dat een ondernemer sterk onderbouwd die sprong kan maken. Een deal kan soms moeilijk worden naar het einde toe, wanneer er over details en randvoorwaarden gesproken wordt. SDM heeft daar een enorme ervaring in en kan de ondernemer het juiste advies geven. Maar hij moet zelf de sprong durven maken.”

Ondernemersbloed

Onderzoeken of er ondernemersbloed door de aderen van de kandidaat-overnemers stroomt, is dan ook stap één van elke Smart2GO, verduidelijkt Van Tongelen. “We beginnen altijd met een volledige assessment day. Samen met experts gaan we na uit welk hout de ondernemers gesneden zijn. Zijn het rasondernemers? Of eerder managers? Dan weten we in welke structuur en welke formule ze het best zullen werken.”

Hebben we een betrouwbaar beeld van wie de ondernemers zijn, dan gaan we de markt op. We gaan binnen ons brede netwerk op zoek naar ondernemers die naar opvolging kijken, we zetten een zoektocht op maat van de kandidaat om bedrijven actief te benaderen die nog niet in ons netwerk zitten. Daar komt ook nog bij dat de Smart2Go kandidaat zélf ook zijn netwerk activeert om alle mogelijke deals uit de markt te halen.”

SDM

Een belangrijke troef van de Smart2GO-formule is volgens Van Tongelen de financiering. “We hebben bij SDM een heel netwerk van ondernemers die via zogenaamde Smart Deals in elkaars ondernemingen investeren. Dat netwerk kunnen we ook activeren bij een Smart2GO. Door andere investeerders mee aan boord te halen, kunnen de overnemers boven hun financiële gewicht spelen. Hun eigen middelen zijn vaak beperkt, een Smart Deal laat hen toe om in een veel grotere vijver van interessante ondernemingen te vissen.”

Geen one (wo)man show

Bij elke overname komt een transitie kijken, zegt Van Tongelen. “Soms is die kort, meestal duurt die langer, een paar jaar zelfs. Dan zal de overname trapsgewijs gebeuren en stoomt de ondernemer zijn opvolger zelf klaar om het bedrijf te runnen.”

“Dat is iets wat we goed onderzoeken tijdens die uitgebreide assessments: als ondernemers echt geen geduld hebben, is zo’n langere transitie een recept voor frustraties. Maar we geloven dat het een meerwaarde is wanneer overnemers de tijd krijgen om een nieuwe onderneming, en vaak ook een nieuwe markt, eerst door en door leren kennen vooraleer ze alleen de leiding nemen.”

“Ook voor de ondernemer die zijn bedrijf doorgeeft, is dat een voordeel. Het is gevaarlijk wanneer een ondernemer te afhankelijk wordt van één persoon. Zeker vandaag, want alles verandert sneller dan ooit tevoren waardoor het moeilijk is om bij te blijven met alle evoluties.”

“Door vers bloed aan boord te halen, ondernemende mensen die als aandeelhouder en toekomstige eigenaar ook nog eens skin in the game hebben, kan je vermijden dat je onderneming een one (wo)man show wordt. Er komt expertise en goesting en ambitie bij. Zo verklein je het risico dat je onderneming op het einde van de rit plots minder waard is dan je altijd had gedacht.”