Mobile marketing is de toekomst, niemand die daar nog aan twijfelt. Het aantal mensen dat voornamelijk op mobiel surft en streamt, blijft spectaculair toenemen. Maar dat is niet de enige reden, zegt Dennis Peeters van The House of Marketing: “Bepaalde technologieën worden steeds toegankelijker. Volgens ons gaan ze dan ook een grote invloed hebben op de mobiele marketing van morgen.”

Dennis Peeters is Manager bij The House of Marketing, de marktleider in strategische marketing consultancy en interim management: “Wij helpen onze klanten een future proof visie & strategie te definiëren, voeren een audit en maturity assessment uit, bepalen een roadmap voor een transformatie, inclusief planning en fasering ... en dat allemaal met een pragmatische aanpak en een focus op innovatie, op tastbare impact en op groei.” Daardoor heeft het bureau ervaring met tal van nieuwe technologieën, niet in het minst binnen mobiele marketing. “We focussen ons niet standaard op mobiele marketing, maar als onze vaststellingen uitwijzen dat het nuttig is om met een vorm van mobiele marketing te starten, doen we dat uiteraard wel. Dat gebeurt steeds vaker.”

“Mobile is immers erg belangrijk geworden. Het merendeel van de mensen die we bereiken, zit tegenwoordig op mobiel. Bovendien kan je momenteel nog meer resultaten behalen op mobiel met minder kosten, omdat de cost per click er momenteel nog lager ligt. Het gros van de adverteerders adverteert nog altijd op desktop, omdat de mensen daar vandaag het vaakst aankopen. Maar als je een manier kan vinden om eenzelfde conversie te bereiken via mobiel, dan heb je natuurlijk een big win te pakken.

Hallo, ik ben een chatbot

Een van die manieren om conversie te bereiken via mobiel, schuilt volgens Dennis Peeters in het gebruik van chatbots: “Naar een website surfen op mobiel is eigenlijk een heel onnatuurlijk gegeven. Wat doen mensen dan wel op mobiel? Ze versturen berichten. Dus hebben wij een experiment opgezet waarbij we de landingspagina op een website hebben vergeleken met alles wat we binnen een chatbot houden. En wat bleek? De conversie via chatbots lag drie tot vier keer zo hoog dan de gewone landingspagina.”

Dennis Peeters, Manager bij The House of Marketing

Peeters verwacht daarnaast veel van augmented reality op vlak van mobile marketing, al ziet hij dat niet meteen gebeuren: “Augmented reality vereist momenteel nog te veel data om het soepel te laten werken op mobiel. De komst van 5G zal hier vermoedelijk een grote trigger worden. AR is een fantastische techniek die heel wat mogelijk maakt in mobiele marketing. Denk bijvoorbeeld aan de Ikea-app waarmee je een virtuele zetel kan bekijken in je kamer, of aan de Pokémon-rage van enkele jaren geleden. Een minder bekend voorbeeld is de app waarmee verplegers de aders in je armen kunnen zien lopen, zodat ze perfect weten waar ze een infuus moeten steken. Ook Facebook is momenteel bezig met het toevoegen van augmented reality aan zijn FaceTime. De technologie zal dus naar alle waarschijnlijkheid groot worden eenmaal 5G definitief doorbreekt.”

All aboard the blockchain

The House of Marketing werkt regelmatig voor klanten uit de financiële sector, en volgt de verdere evolutie van de blockchain dan ook van nabij op. Dennis Peeters is ervan overtuigd dat de blockchain een grote rol gaat spelen in mobile marketing: “Blockchain zal het makkelijker maken om apps te ontwikkelen waarin veiligheid erg belangrijk is. Denk maar aan legal en financial apps. Blockchain gaat die apps niet alleen beter en veiliger maken, maar zal bovenal zorgen voor een aangenamere ervaring voor de gebruikers.”

Hij verwacht de komende jaren een sterke toename aan artificiële intelligentie in alle sectoren, en zeker in mobile marketing: “Veel apps worden zoveel beter als je er artificiële intelligentie aan toevoegt. Van dating apps tot office apps, ze worden allemaal zoveel slimmer en meer gepersonaliseerd als je gebruik maakt van AI-toepassingen.”

De smartphone als missing link

Tot slot ziet Dennis Peeters een mooie toekomst voor mobiele toestellen als een brug tussen Internet of Things en de gebruiker. “Stel, je hebt een aquarium dat uitgerust is met IoT. Dat aquarium merkt dat zijn filter vuil is en weet dat je geen filters meer in huis hebt. In theorie zal dat aquarium die filters rechtstreeks in jouw plaats kunnen bestellen dankzij IoT. In de praktijk is het echter veel waarschijnlijker dat je aquarium een pushbericht naar je smartphone zal sturen met de vraag of je deze of gene filters wilt bestellen, waarna je met een tik op je smartphone meteen de bestelling kan afhandelen.”

Het is een heel slecht idee om te vertrekken vanuit de technologie. Je vertrekt beter vanuit het probleem en vertaalt dat dan naar een technologie

“Een ander voorbeeld is voice payment. Europees onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zich nog veel vragen stellen over betalingen via een smart assistant als Amazon Alexa of Google Home. Het voelt nog niet veilig aan. Een mobiel toestel kan hier de perfecte tussenstap vormen, waarbij je toch nog eerst even moet bevestigen op je telefoon. Bovendien willen mensen toch nog altijd graag iets zien voordat ze het kopen.”

Dennis Peeters wil echter benadrukken dat technologie nooit het startpunt mag zijn: “Het is een heel slecht idee om te vertrekken vanuit de technologie. Je vertrekt beter vanuit het probleem en vertaalt dat dan naar een technologie. Anderzijds bekijken marketeers hun problemen vaak vanuit een marketing point of view, terwijl het ook eens interessant kan zijn om te bekijken hoe AI of een andere technologie hen kan helpen. Daarom is het zo belangrijk om altijd met verschillende mensen rond de tafel te zitten.”

Vraag jij je af of en hoe je deze en talloze andere technologieën best kan toepassen in jouw marketingstrategie? Neem dan een kijkje op de website van The House of Marketing en ontdek hoe zij je groei kunnen versterken.