Het handelsvolume van het grootste NFT-platform OpenSea is sinds de piek aanzienlijk gekelderd met liefst 99%, en staat nu op z’n laagste punt sinds een jaar. Op het moment van schrijven verwerkte de NFT-marktplaats nog dagelijks voor bijna 5 miljoen dollar aan NFT-transacties. Terwijl dat op z’n hoogtepunt in mei nog ruim 405,75 miljoen dollar per dag was.

Als je kijkt over periodes van een maand, is het volume van OpenSea met zo’n 90% gedaald ten opzichte van de piek in januari 2022. Toen bedroeg het handelsvolume in NFT’s liefst 4,85 miljard dollar aan Ethereum.

De enorme dalingen in dagelijkse en maandelijkse handelsvolumes gaan gepaard met al even drastische dalingen in het aantal OpenSea-gebruikers, wat hint op een afnemende interesse in de digitale verzamelobjecten. Dezelfde trend zien we ook bij de prijzen van NFT’s. De bodemprijzen - het minimumbedrag dat men bereid is te betalen voor een NFT - zakken ook naar nieuwe lows.

Zo daalden de bodemprijzen van de populaire Bored Ape Yacht Club bijvoorbeeld met zo’n 53% ten opzichte van de all time highs in mei.

Barst de NFT-zeepbel?

NFT-prijzen worden genoteerd in de eigen valuta van de blockchain waarop ze uitgebracht worden. NFT’s op de Ethereum-blockchain worden gelanceerd, zullen dan ook dalen in prijs als de marktwaarde van Ethereum keldert.

De berenmarkt in Ethereum lijkt dan ook een van de belangrijkste drijfveren achter de slechte NFT-statistieken te zijn.