De cryptomarkt heeft opnieuw een dag van grote volatiliteit doorstaan. Volgens de datasite CoinMarketCap daalde de totale waarde van de cryptomarkt onder de 1 biljoen dollar (957 miljard euro), in november werd de markt nog op bijna 3 biljoen dollar (2,87 biljoen euro) gewaardeerd.

Het crypto-uitleenplatform Celsius Network weerhield vandaag klanten ervan om hun geld op te nemen vanwege "extreme marktomstandigheden", wat op zijn beurt weer een grote golf van verkopen veroorzaakte.

Bitcoin daalde na de aankondiging van Celcius tot op het laagste punt in 17 maanden, een dieptepunt van €22.400. Ethereum, 's werelds op een na grootste cryptocurrency na bitcoin, daalde met meer dan 15% tot €1.170, het laagste punt sinds januari 2021.

Ondertussen kondigde Binance aan dat het bitcoinopnames ook "tijdelijk had gepauzeerd" vanwege een "vastgelopen on-chain transactie", voordat het enkele uren later een hervatting aankondigde.

De directe aanleiding voor de crash van de cryptomarkt lijkt een massale golf van verkopen door beleggers vanwege de toegenomen angst voor inflatie en hogere rentetarieven. Individuele markten zoals cryptocurrencies, aandelen, grondstoffen en de economie in zijn geheel ervaren regelmatig cycli van groei en inkrimping. Beleggers blijven momenteel weg van risicovollere activa, wat zich ook weerspiegelt in de klassieke aandelenmarkten.