Het Bitcoin-verbod van de EU is voorlopig van de baan. Een clausule dreigde cryptocurrencies te verbieden die steunen op het energie-intensieve proof-of-work mining (PoW) systeem. Deze is geschrapt uit de laatste versie van de ontwerpwetgeving die de Europese cryptoruimte moet reguleren.

In het eerste ontwerp van het Markets in Crypto Assets (MiCA) kader van de EU was opgenomen dat cryptocurrency met proof-of-work mining zoals bitcoin verboden zouden worden. Dit zou bedrijven verbieden om diensten aan te bieden voor het verwerven, bewaren en verhandelen van PoW-gebaseerde crypto-activa.

De schrapping komt er nadat de controversiële bepaling bezwaren uitlokte vanuit de cryptogemeenschap. Er werd verwacht dat het Europees Parlement het voorstel op de laatste dag van februari zou goedkeuren maar de stemming werd uitgesteld om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van vertegenwoordigers van de crypto-industrie.

In de afgelopen maanden hebben ambtenaren en toezichthouders van verschillende lidstaten opgeroepen tot een verbod op proof-of-work mining in de hele EU vanwege de energieverslindende aard ervan. Zweden was één van de eersten die op dergelijke maatregelen aandrongen. De grootste zorg was het toenemende gebruik van hernieuwbare energie door bitcoin-mining ten koste van klimaatneutraliteitsdoelstellingen in andere sectoren.