Yuga Labs, de makers van de Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFTs kondigden vrijdag aan dat ze de intellectuele eigendomsrechten op de CryptoPunks en Meebits collecties van Larva Labs hebben verworven. Ze hebben ook 423 CryptoPunks en 1.711 Meebits opgepikt in de deal.

De overname is een gigantische zet die Yuga Labs eigenaar maakt van één van de meest waardevolle NFT-projecten die tot nu toe zijn gecreëerd. De totale omzet van CryptoPunks heeft 2 miljard euro bereikt, terwijl Meebits nog eens 226 miljoen euro heeft opgebracht.

De verwachting is dat Yuga, die wordt beschouwd als één van de slimste marketeers van NFT-brands, kan helpen de CryptoPunks en Meebits uit te bouwen tot nog grotere merken, waarbij sommige personages eventueel in games of op luxegoederen kunnen verschijnen. Yuga heeft onlangs een deal gesloten met Animoca Brands voor de ontwikkeling van een spel met BAYC-personages. Bezitters van BAYC krijgen toegang tot exclusieve merchandise en evenementen.

Een groot verschil tussen de twee NFT-makers is de manier waarop ze met intellectueel eigendom omgaan. Larva Labs behield aanvankelijk de intellectuele eigendomsrechten op hun creaties, terwijl Yuga Labs de verzamelaars commerciële gebruiksrechten verleende.

“Door deze rechten over te dragen, brengen we CryptoPunks en Meebits verder op één lijn met het web3-ethos en we verwachten dat een breed scala aan externe ontwikkelaars en makers van community’s CryptoPunks en Meebits in hun web3-projecten zullen opnemen”, zegt Yuga Labs.

De overname komt er op een moment dat de NFT-markt afkoelt. De totale dagelijkse verkoop en de gemiddelde verkoopprijs is de afgelopen weken sterk gedaald. Zorgen over een versoepeling van de stimuleringsmaatregelen uit het pandemie-tijdperk en geopolitieke spanningen hebben de laatste tijd zwaar gewogen op de cryptomarkt.