De ineenstorting van FTX blijft de hele sector beïnvloeden, in nasleep hiervan heeft cryptobedrijf BlockFi in de VS het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had de meeste activiteiten op het platform al stopgezet en verwees naar zijn aanzienlijke blootstelling aan de fondsen van FTX.

BlockFi zegt dat het gerechtelijke bescherming zoekt om te herstructureren, schulden te vereffenen en het geld van investeerders te recupereren. Het bedrijf heeft eerder dit jaar een reddingsdeal met FTX gemaakt toen de waarde van de cryptomarkt sterk daalde.

FTX kwam deze maand zelf in de problemen toen klanten al hun geld van het platform begonnen te halen door speculatie over financiële problemen en fraude. Voormalig CEO Sam Bankman-Fried, de zogenaamde "cryptokoning", nam ontslag en het bedrijf verklaarde zich failliet. De ineenstorting heeft het vertrouwen in de crypto-industrie sterk beschadigd en financiële toezichthouders op scherp gezet.

BlockFi bood leningen en andere financiële diensten aan met crypto als onderpand en is geld verschuldigd aan meer dan 100.000 schuldeisers. FTX is de tweede grootste schuldeiser, met 265 miljoen euro die verschuldigd is op een lening die eerder dit jaar werd verstrekt.

BlockFi is ook 30 miljoen dollar verschuldigd aan de Amerikaanse financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC). Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een boete omdat de SEC vond dat het bedrijf zijn producten niet naar behoren had geregistreerd en het publiek misleidde over de risiconiveaus in leenportefeuilles en leenactiviteit.

BlockFi is opgericht in 2017 en had zichzelf gepromoot als de brug tussen cryptocurrencies en traditionele financiële producten. Het heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen aan investeringen ontvangen van grote tech-investeerders, waaronder Bain Capital Ventures en Tiger Global. Vorig jaar, toen de cryptomarkt een all-time-high bereikte zei het bedrijf dat het meer dan 15 miljard euro aan activa beheerde.

BlockFi zegt dat het momenteel nog bijna 245 miljoen euro in kas heeft. Het bedrijf zegt dat de faillissementsaanvraag hen in staat zal stellen om een reorganisatieplan te ontwikkelen. "Vanaf de oprichting heeft BlockFi gewerkt om de cryptocurrency industrie positief vorm te geven en de sector vooruit te helpen. BlockFi kijkt uit naar een transparant proces dat de beste uitkomst bereikt voor alle klanten en andere belanghebbenden," zegt Mark Renzi van Berkeley Research Group, de financieel adviseur van het bedrijf.