De in opspraak geraakte cryptocurrency exchange FTX heeft in de VS het faillissement aangevraagd. Oprichter Sam Bankman-Fried is ook afgetreden als CEO, aldus het bedrijf. Het is een enorme ommekeer voor de 30-jarige, die aan het hoofd stond van 's werelds tweede grootste crypto-beurs.

In iets meer dan een week tijd is het FTX-imperium ingestort, waardoor het vertrouwen cryptomarkt opnieuw is beschadigd. "Het spijt me echt, nogmaals, dat we hier terecht zijn gekomen. Hopelijk kunnen we een manier vinden om dit te herstellen", schreef Bankman-Fried, bijgenaamd de 'Koning van Crypto', vrijdag op Twitter.

Vóór de ineenstorting was Bankman-Fried een van de sterren van de cryptoscene en werd hij vergeleken met investeringsmagnaat Warren Buffett. Bankman-Fried had een nettovermogen dat op 14,5 miljard euro werd geschat.

Eerder deze week circuleerden er geruchten dat FTX en andere bedrijven die eigendom waren van Bankman-Fried op wankele financiële grond stonden. Bijgevolg was er een massa aan klanten die probeerden hun geld op te nemen.

FTX moest miljarden dollars bij elkaar zien te krijgen en veel klanten konden niet bij hun geld. Door het faillissement aan te vragen, kan de onderneming haar activiteiten voortzetten en tegelijkertijd haar schulden herstructureren onder toezicht van de rechtbank.

"De FTX Group heeft waardevolle activa die alleen effectief kunnen worden beheerd in een georganiseerd, gezamenlijk proces", aldus de nieuwe CEO John J Ray III, een advocaat die ervaring heeft met spraakmakende faillissementen. In de aanvraag schatte FTX dat het tussen de 10 en 50 miljard dollar aan activa en passiva had en meer dan 100.000 schuldeisers.

Bij de procedure zijn FTX, Alameda Research en nog ongeveer 130 gelieerde ondernemingen betrokken, volgens de verklaring die FTX op Twitter deelde.

Bankman-Fried had een hoog profiel in de crypto-industrie en sprak vaak namens de sector tegenover toezichthouders. Naarmate hij een grotere figuur werd, rezen er vragen over de banden tussen de verschillende onderdelen van zijn zakenimperium en mogelijke belangenconflicten tussen FTX en Alameda Research.

De problemen bij zijn bedrijven hebben de rest van de cryptomarkt geschaad, waarbij valuta's zoals Bitcoin deze week met meer dan 20% zijn gedaald. Deze gebeurtenis heeft de druk op andere bedrijven verhoogd om te bewijzen dat ze de financiële kracht hebben om overeind te blijven.

"De ondergang vanFTX is voor niemand in de industrie goed. Zie het niet als een overwinning voor ons. Het vertrouwen van de gebruikers is ernstig beschadigd," schreef Changpeng Zhao, CEO van de grotere rivaal van FTX, Binance. Binance had deze week aangegeven FTX te willen kopen om er vervolgens terug van af te zien.

Bankman-Fried gaf toe dat de ondergang aan hem te wijten is, maar dat zal een schrale troost zijn voor de 1,2 miljoen FTX-klanten die nu hun geld dreigen te verliezen.