De Dubai Metaverse Strategy moet van Dubai een van 's werelds top 10 metaverse economieën maken door te investeren in nieuwe technologieën. De strategie promoot Dubai's ambities om tegen 2030 meer dan 40.000 virtuele banen te faciliteren. De heerser van Dubai, Sheikh Al Maktoum hoopt het emiraat om te vormen tot een wereldwijde tech-hoofdstad, met de nadruk op kunstmatige intelligentie (AI) en Web3.

De Dubai Metaverse Strategy sluit aan bij de doelstellingen om de natie als een van 's werelds meest toonaangevende landen in futuristische sectoren te positioneren. De strategie omvat samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling om de economische bijdragen van de metaverse te vergroten.

Acceleratoren en incubatoren zullen ingezet worden om bedrijven en projecten uit het buitenland aan te trekken. Ook zal er ondersteuning zijn voor ontwikkelaars, content creators en gebruikers van digitale platformen in de metaverse community. De belangrijkste pijlers zijn naar verluidt extended reality, augmented reality (AR), virtual reality (VR), mixed reality en digital twins - een virtuele weergave van een fysiek object of systeem.

De strategie stelt verder voor om de volledige uitrol van 5G-netwerken te bevorderen om Edge Computing mogelijk te maken. Hierdoor kunnen gegevens lokaal verzameld, opgeslagen en verwerkt worden via slimme apparaten en lokale netwerken in plaats van de cloud.

VR en AR hebben 700 nieuwe jobs gecreëerd en 500 miljoen euro bijgedragen aan de economie van de Verenigde Arabische Emiraten. Wereldwijd bereikte de waarde van risicokapitaal en private equity-financiering in de metaverse in 2021 maar liefst 12,6 miljard euro.