Met milieuduurzaamheid als een van de belangrijkste onderwerpen in het wereldwijde debat rond crypto-mining is Earth Day is een goed moment om te belichten hoe de industrie op natuurlijke wijze over begint te schakelen naar goedkopere en schonere energiebronnen.

Om effectief te kunnen minen is gespecialiseerde computerhardware nodig die een grote hoeveelheid elektriciteit verbruikt om goed te kunnen functioneren. De meeste Proof of Work-munten gebruiken een algoritme dat het oplossen van hashes met de tijd complexer maakt waardoor het elektriciteitsverbruik en de bijbehorende kosten toenemen.

Volgens een rapport van januari van de Bitcoin Mining Council gebruikte de wereldwijde Bitcoin-mining industie in het vierde kwartaal van 2021 naar schatting 58,5% hernieuwbare energie.

De voorkeur voor schone energie is het gevolg van een combinatie van milieubewustzijn, politieke druk en oog voor het eindresultaat. Dit leidt tot gevolgen die niet beperkt blijven tot crypto-mining maar zich uitstrekken tot elektriciteitsnetwerken over de hele wereld.

Mas Nakachi is de directeur van XBTO. De miningoperatie van XBTO brengt meer dan 25 miljoen dollar per jaar op en beweert volledig te worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Nakachi gelooft dat "waterkracht een van de meest betrouwbare hernieuwbare energiebronnen is die we tot onze beschikking hebben."

“Windenergie is afhankelijk van het weer en zonne-energie is afhankelijk van het daglicht, maar rivieren kunnen elke dag de hele dag stromen.” Nakachi verklaart dat het benutten van hydro-elektrische energie een effectief mechanisme is om mining zo efficiënt mogelijk te houden.

Volgens een andere tech ondernemer en milieuactivist Daniel Batten stimuleert Bitcoin-mining de bouw van hernieuwbare energiecentrales. Volgens hem zorgt crypto-mining voor een grotere vraag naar elektriciteit en dus tot investeringen in installaties voor hernieuwbare energie.

De laatste trends tonen aan dat de industrie in zijn geheel met de dag groener wordt. Ethereum, de gedecentraliseerde open-source blockchain met de allereerste smart contract functionaliteit is van Proof of Stake protocollen overgestapt op Proof of Work protocollen. Deze stap is veelbelovend omdat het energieverbruik op de blockchain drastisch zou dalen.