De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd met vijf bedrijven te gaan samenwerken voor de ontwikkeling van potentiële gebruikersinterfaces voor de digitale euro.

In een aankondiging laat het ECB weten dat ze techbedrijf Amazon, fintechbedrijf Nexi, de Spaanse digitale bank CaixaBank, het Franse betalingsplatform Worldline en het European Payments Initiative heeft uitgekozen om elk een prototype te ontwikkelen op basis van specifieke gebruikscases van de digitale euro. Volgens de centrale bank zullen de bedrijven front-end prototypes maken die niet zullen worden gebruikt in latere fasen van het project voor de digitale munt.

De ECB koos de vijf bedrijven op basis van hun specifieke capaciteiten in vergelijking met 50 andere front-end ontwikkelaars die reageerden op de oproep van de centrale bank. De ECB wil dit project in het eerste kwartaal van 2023 afronden als onderdeel van een tweejarige onderzoeksfase naar de digitale euro. Het volledige onderzoek zou naar verwachting in oktober 2023 eindigen.

Nu de belangstelling voor digitale valuta's van centrale banken wereldwijd lijkt toe te nemen, zijn ECB-functionarissen de potentiële impact van een digitale euro op Europa grondig aan het onderzoeken. Ze blijven echter nog vaag over of en wanneer de bank een CBDC zou kunnen uitbrengen.