Op Google's Cloud Next conferentie werd aangekondigd dat de techgigant vanaf volgend jaar cryptobetalingen zal accepteren voor clouddiensten via een integratie met crypto exchange Coinbase.

In ruil daarvoor kondigde Coinbase aan dat het sommige van zijn datagerelateerde toepassingen, die aanvankelijk werden opgeslagen met behulp van Amazon Web Services, zal verplaatsen naar Google Cloud.

Cryptobetalingen zullen in eerste instantie worden uitgerold naar een handvol klanten die betrokken zijn bij de Web3-industrie. Google zal ook Coinbase's bewaarservice, Coinbase Prime, gebruiken.

Het partnerschap, dat volgend jaar van start gaat, zal gebruikers de mogelijkheid geven om voor Google's clouddiensten te betalen via het gebruik van geselecteerde cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en zelfs dogecoin (DOGE).

Hoewel de details van de deal niet openbaar worden gemaakt, zal Coinbase een percentage ontvangen van de transacties die het faciliteert, zoals het doet met andere Coinbase Commerce deals.

"We willen bouwen in Web3 sneller en gemakkelijker maken, en dit partnerschap met Coinbase helpt ontwikkelaars een stap dichter bij dat doel te komen", aldus Thomas Kurian, CEO van Google Cloud.

Google wendt zich tot Web3 in een poging om de snelheid en interoperabiliteit voor gebruikers uit te bouwen. Onlangs werden enkele cryptofuncties en -diensten verder uitgebreid: de rekeningstanden van Ethereum-wallets worden nu weergegeven wanneer een adres op Google wordt gezocht en BNB Chain werkt samen met Google Cloud om de groei van beginnende Web3- en blockchain-startups te ondersteunen. De zoekgigant gaf ook een aftelklok weer voor Ethereum's recente upgrade naar proof-of-stake.

Brian Armstrong, medeoprichter en CEO van Coinbase, zei: "We konden ons geen betere partner wensen om onze visie van het bouwen van een vertrouwde brug naar het Web3-ecosysteem te helpen uitvoeren."

"We geloven dat er nog meer partnerschappen met traditionele spelers zullen volgen. Naarmate de crypto-economie zich op langere termijn uitbreidt, zal Coinbase meer lijken op een geïntegreerde aanbieder van digitale activa dan op een pure crypto-beurs", aldus Owen Lau, analist bij Oppenheimer.

Volgens Lau schept de deal van Google en Coinbase een precedent voor andere op crypto gebaseerde bedrijven die willen samenwerken met traditionele bedrijven zodat ze hun TAM, of totale adresseerbare markt kunnen uitbreiden. Het partnerschap is een teken van "validatie" voor de industrie.