Techgigant Google lanceert een eigen Blockchain Node(*) Engine (BNE) op basis van Google Cloud. Als node-hosting service stelt BNE Web3-bedrijven in staat transacties door te geven, smart contracts in te zetten en blockchaingegevens rechtstreeks op Google Cloud te lezen of registreren. Ethereum zal de eerste door BNE ondersteunde blockchain zijn.

Google verklaart: "Vandaag is het handmatig inzetten van een node een tijdrovend proces waarbij een gegevensinfrastructuur moet worden voorzien, een Ethereum-client moet worden geïnstalleerd en moet worden gewacht tot de node is gesynchroniseerd met het netwerk. Google Cloud's BNE kan dit proces sneller en gemakkelijker maken door ontwikkelaars in staat te stellen met één enkele handeling een nieuwe node in te zetten en de gewenste regio en het netwerk te specificeren."

De dienst is bedoeld om nodes achter een virtuele private cloud-firewall te plaatsen, waardoor alleen vertrouwde machines en gebruikers kunnen communiceren met eindpunten. Bovendien zouden diensten zoals Google Cloud Armor de knooppunten helpen beschermen tegen denial-of-service-aanvallen. Omdat het een volledig beheerde oplossing is, zal BNE ook zijn eigen team van ontwikkelaars ter beschikking hebben om toezicht te houden op mogelijke storingen.

Google is zeer actief geweest in de Web3-sector wat betreft bedrijfsontwikkeling. Eerder werkte Google samen met Near Protocol om technische ondersteuning te bieden. Twee weken terug ging de techgigant een samenwerking aan met Coinbase om cryptobetalingen naar de clouddiensten te brengen.

Een aantal prominente Web3-bedrijven - zoals Solana, Hedera en Dapper Labs - zijn momenteel aangesloten bij Google Cloud. Layer-1 blockchain bedrijf Aptos geeft ook aan dat de node deployment tijden zijn teruggebracht tot minder dan 15 minuten door de integratie met Google Cloud.

(*) In plaats van te vertrouwen op een centrale entiteit om gegevens te valideren en op te slaan, is de leidende infrastructuur van een blockchain een node - een apparaat, zoals een computer, laptop of server, dat een volledige kopie bevat van de transactiegeschiedenis van de blockchain.