De internationale grootbank JPMorgan heeft met succes de eerste grensoverschrijdende transactie uitgevoerd met behulp van gedecentraliseerde financiering (DeFi) op een openbare blockchain.

De transactie werd mogelijk gemaakt door Project Guardian van de Monetary Authority of Singapore (MAS), het werd opgezet als onderdeel van een proefprogramma om "potentiële toepassingen van gedecentraliseerde financiering (DeFi) in financieringsmarkten te onderzoeken".

Met andere woorden, dit pilootproject is een nieuwe stap in het onderzoeken van de manier waarop traditionele financiële instellingen activa in de vorm van tokens en DeFi protocollen kunnen gebruiken om financiële transacties uit te voeren.

De transactie werd uitgevoerd op het Ethereum laag-2 netwerk Polygon, met behulp van een aangepaste versie van de smart contract code van het Aave protocol.

Chief Fintech Officer van MAS, Sopnendu Mohanty verklaart dat dit een grote stap is naar efficiëntere financiële netwerken, en dat het pilootproject heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de digitale activa strategie van het land.

Sopnendu verklaart: "De live pilots geleid door deelnemers uit de sector tonen aan dat met de juiste vangrails, digitale activa en gedecentraliseerde financiering het potentieel hebben om de kapitaalmarkten te transformeren."

DeFi-uitleenprotocol Aave kondigde aan dat dit pilootproject een “enorme mijlpaal” is voor DeFi-transacties en de gehele industrie omdat het "een enorme stap vertegenwoordigt naar het overbruggen van traditionele financiële activa naar DeFi."

Project Guardian werd officieel gelanceerd in mei 2022, ongeveer een maand nadat een partnerschap werd gesloten tussen JPMorgan en DBS om een nieuw blockchain interbancair platform te bouwen als aanvulling op het voorbereidend werk van digitale valuta's van de centrale bank (CBDC's).

Boston Consulting Group schatte in een rapport van september 2022 in dat de totale omvang van tokenized niet-liquide activa 16,1 miljard euro zal bereiken tegen 2030.

Cynthia Wu, COO van digital asset service platform Matrixport, voorspelt dat "bijna alle financiële instrumenten binnen 5-10 jaar in de vorm van een token zouden kunnen gebruikt worden" en dat niet-fungibele tokens (NFT’s) het instrument kunnen worden dat gebruikt wordt om off-chain activa zoals vastgoedaktes, aandelen en obligaties te vertegenwoordigen.