KBC werkt al een tijdje aan een eigen cryptomunt, op het Werchter Boutique-festival konden 8.000 personeelsleden van KBC de nieuwe cryptomunt testen. Klanten van KBC zullen binnenkort ook gebruik kunnen maken van de Kate Coin. Elke Kate Coin wordt door KBC zelf uitgegeven en kost 1 euro.

De digitale munt van KBC verschilt sterk van de cryptomunten die we nu kennen. Ze zijn programmeerbaar en kunnen alleen voor bepaalde uitgaven en binnen een bepaalde periode gebruikt kunnen worden.

Topman Johan Thijs legt uit hoe ze verschilt van munten zoals Bitcoin: “De bitcoin kan voor alles worden gebruikt en de waarde ervan kan erg schommelen. Bij ons kan de munt – die de Kate Coin wordt genoemd – enkel worden gebruikt voor de uitgaven die wij toelaten en binnen de tijd die wij daarop zetten. Ze behoudt ook haar waarde.” Er kan bijvoorbeeld ook meer mee kan gekocht worden als ze voor duurzame aankopen wordt gebruikt.

Net als de andere cryptomunten gebruikt KBC ook blockchaintechnologie voor de digitale munt. “Maar waar de klassieke cryptomunten op een openbare blockchain staan, staat de Kate Coin volledig op de private blockchain van KBC. We houden er dus de volledige controle over. Buiten het KBC-systeem geeft de coin geen enkele waarde.” aldus Thijs.

De munt is qua opzet hetzelfde als de Central Bank Digital Currencies die meerdere overheden en banken momenteel onderzoeken en ontwikkelen. In tegenstelling tot de gedecentraliseerde financiën waar de crypto-community voor staat, is deze munt dus volledig gecentraliseerd. Het gebruik van de digitale munt is goedgekeurd door de toezichthouders op de financiële sector, dit is bij bitcoin en andere cryptomunten nog niet het geval.