Mensenrechtenactivisten uit 20 landen hebben een open brief ingediend bij het Congres van de Verenigde Staten ter ondersteuning van een "verantwoordelijk cryptobeleid". Ze prijzen Bitcoin en stablecoins als essentiële instrumenten die de democratie en vrijheid voor tientallen miljoenen bevorderen.

De groep van 21 activisten zijn onder andere afkomstig uit landen die recent conflicten hebben gekend of instabiele economieën hebben, zoals Oekraïne, Rusland, Irak, Nigeria, Venezuela, Cuba en zelfs Noord-Korea.

In de brief staat: "We schrijven deze brief om aan te dringen op een onbevooroordeelde, empathische benadering van monetaire instrumenten die in toenemende mate een rol spelen in het leven van mensen die geconfronteerd worden met politieke onderdrukking en economische tegenspoed."

Ze voegen eraan toe dat ze voorstanders van democratie zijn die Bitcoin hebben gebruikt om mensen in gevaar te helpen "wanneer andere opties hebben gefaald" en dat ze een open monetair systeem willen verdedigen.

De groep zegt dat ze hebben vertrouwd op Bitcoin en stablecoins in de "strijd voor vrijheid en democratie" en dat "tientallen miljoenen anderen" die onder autoritaire regimes of in volatiele economieën leven ook cryptocurrencies gebruiken om dezelfde reden.

"Bitcoin en stablecoins bieden mensen in landen als Nigeria, Turkije of Argentinië, waar lokale valuta's in elkaar storten en afgesneden zijn van de buitenwereld, onbegrensde toegang tot de wereldeconomie."

De groep gaf meerdere voorbeelden van hoe cryptocurrencies mensen bijstaan, en haalde situaties aan uit Cuba, Afghanistan, Venezuela en Nigeria die allemaal een hoge adoptie van crypto hebben gezien als gevolg van inflatie of gebrek aan een goede financiële infrastructuur.

Cryptocurrencies hebben verder "geholpen om de strijd tegen autoritarisme overeind te houden" voegde de groep eraan toe, door een voorbeeld te geven van de rol die crypto speelde toen financiële systemen instortten na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

De mensenrechtengroep erkende dat er steeds meer crypto-fraude bestaat, maar zei dat het verwarren van nuttige FinTech-producten met deze fraudepraktijken niet de oplossing is. In plaats daarvan is onderwijs nodig om mensen te helpen het verschil te zien.