Instagram is een van de sociale netwerken met het hoogste verkeer ter wereld met meer dan 1,4 miljard maandelijkse actieve gebruikers. In de laatste weken was er veel speculatie over de nieuwe ontwikkelingen van Meta in Web3.

In een Facebook post maakte Mark Zuckerberg deze aankondiging: “Meta is van plan om NFTs naar al haar apps te brengen. Deze week beginnen we met het testen van digitale verzamelobjecten op Instagram, zodat makers en verzamelaars hun NFTs op hun profiel kunnen weergeven. Soortgelijke functionaliteit komt binnenkort naar Facebook, samen met augmented reality NFTs op Instagram Stories via Spark AR.”

Een select groepje van ontwerpers en verzamelaars in de Verenigde Staten heeft sinds deze week de mogelijkheid om ‘Digital Collectibles’ te delen op Instagram. Velen gebruiken hun Instagram-platform al om kunst, muziek en producten te promoten.

Dankzij de geavanceerde blockchain-technologie kunnen ontwerpers gebruik maken van nieuwe tools en platformen om inkomsten te generen en hun werk te verspreiden. Fans kunnen hun favoriete makers steunen door digitale verzamelobjecten zoals NFTs te kopen en te bewonderen via Instagram.

In een eerste fase zal deze nieuwe ontwikkeling enkel toegankelijk zijn voor een kleine selectie ontwerpers en verzamelaars. Zij zullen hun zelfgemaakte of gekochte NFTs kunnen toevoegen aan hun Instagram-profiel door hun ‘digitale portefeuille’ te koppelen aan Instagram.

Het is dankzij het open blockchain-network Ethereum dat Meta deze functie kan aanbieden. Via de openbare blockchain-gegevens kan Instagram identificeren welke collectibles toebehoren aan verzamelaars en makers.

Momenteel zit de toegang tot NFTs op Instagram in een testfase. Op termijn is het de bedoeling het aantal gebruikers te vergroten en deze service ook te lanceren op Facebook. Door ondersteuning voor NFTs te introduceren wil Meta de toegankelijkheid verbeteren en de NFT-ruimte toegankelijker maken voor alle gebruikers.