Social media bedrijf Meta zal het pilootproject voor digitale betalingen genaamd Novi afsluiten vanaf 1 september. Dit betekent het einde van het Libra stablecoin experiment dat het bedrijf drie jaar geleden onthulde als ambitieuze stap in de cryptowereld.

Meta kondigde het nieuws aan op de website van de Novi service. Het bedrijf verstuurde een sms naar gebruikers met een link naar de aankondiging die gebruikers aanspoorde om hun geld “zo snel mogelijk” van het platform te halen. Vanaf 21 juli zullen gebruikers niet meer de mogelijkheid hebben om geld aan hun accounts toe te voegen.

Novi's WhatsApp-account en de Novi-app zullen ook niet meer beschikbaar zijn. Zodra de pilot eindigt zullen gebruikers geen toegang meer hebben tot hun transactiegeschiedenis en andere gegevens.

Novi, oorspronkelijk bekend als Calibra, was Meta's digitale wallet geweest voor de libra stablecoin (later omgedoopt tot diem). De rol ervan verschoof toen het stablecoin-project onder druk van regulering dwong om van koers te veranderen. Novi werd in 2020 een pilootproject voor geldoverdrachten op basis van cryptocurrency.

Hoewel Meta besloot om de Novi-pilot af te sluiten, zegt het bedrijf dat het plannen heeft om de technologie te hergebruiken voor toekomstige producten, waaronder de metaverse-initiatieven.

"We maken nu al gebruik van de jaren die zijn besteed aan het bouwen van de mogelijkheden voor Meta op de blockchain en het introduceren van nieuwe producten, zoals digitale verzamelobjecten," zei Meta in een verklaring. "Je kunt meer van ons verwachten in de Web3-ruimte, omdat we erg optimistisch zijn over de waarde die deze technologieën kunnen brengen voor mensen en bedrijven in de metaverse."

In de tussentijd is Meta begonnen met het onderzoeken van mogelijkheden om NFTs op zijn sites te ondersteunen.

Meta schrapt de stablecoin plannen voor Novi/Calibra nadat het bedrijf te maken kreeg met tegenwerking van regelgevende instanties. Vooral door hun (on)vermogen om witwaspraktijken te bestrijden, consumenten te beschermen en andere veiligheids- en financiële risico's te monitoren.