Volgens vooraanstaand wetgever Stefan Berger zouden de teksten voor de baanbrekende Markets in Crypto Assets (MiCA)-verordening van de Europese Unie binnen zes weken klaar kunnen zijn. Onder de uiteindelijke deal zou elke cryptodienstverlener met meer dan 15 miljoen actieve gebruikers onder toezicht komen te staan op Europees niveau.

Wetgevers en regeringen hebben op 30 juni overeenstemming bereikt over de hoofdlijnen van de wetgeving, die vereist dat aanbieders van crypto-activa zich registreren bij toezichthouders in om aan crypto gerelateerde diensten aan te bieden. Bij gebrek aan een definitieve wettekst is er nog steeds aanzienlijke onzekerheid over de details van de wet, zoals de vraag of de regels van toepassing zullen zijn op NFT’s.

De wet is bedoeld om parameters te creëren voor hoe elk van de lidstaten van de Europese Unie crypto reguleert. Verwacht wordt dat er een gemeenschappelijk vergunningenstelsel komt, waardoor het voor bedrijven die in de ene lidstaat actief zijn makkelijker wordt om in de andere te starten. Regels voor zaken als de uitgifte van stablecoins worden ook verwacht.

Berger, een Duitse politicus die de onderhandelingen voor het Europees Parlement over MiCA leidde, vertelde een online panel dat er nog steeds technisch werk wordt verricht aan de wet, die pas 18 maanden na publicatie in het officiële EU-tijdschrift van toepassing zal worden.

Ik zou zeggen dat de tekst binnen vier tot zes weken klaar zal zijn, zei Berger. "We werken er allemaal aan, acht uur per dag, we zitten midden in het proces ... maar ik denk dat we over zes weken iets klaar moeten hebben om te presenteren.”

Berger heeft ook twijfel geuit over hoe NFT's precies onder de wet zullen worden behandeld. De sector vreest dat voorbarige regulering een ontluikende en zich ontwikkelende sector in de kiem kan smoren als de wet vereist dat gespecialiseerde NFT-platforms zoals OpenSea een vergunning moeten aanvragen. "We hebben besloten om NFT's buiten de wet te houden, tenzij ze lijken op conventionele financiële activa.