Portugal kondigt heffingen op winsten aan op cryptocurrencies. De gewijzigde houding van Portugal inzake crypto-belastingen brengt het land op één lijn met vele andere landen.

Afgelopen vrijdag bevestigde staatssecretaris voor belastingzaken António Mendonça Mendes dat Portugal zal beginnen met het belasten van crypto. Een ingangsdatum voor deze belasting of een vastgesteld tarief zijn er nog niet. De belasting zal worden geheven op beleggingswinsten uit cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het is volgens Mendes niet logisch dat een activa dat vermogenswinsten creëert, niet wordt belast.

Sinds 2016 was Portugal hemel op aarde voor cryptocurrency-investeerders. De belastingwet die stelde dat crypto geen wettig betaalmiddel is en daarom de winsten niet kunnen worden belast zal binnenkort teruggedraaid worden.

Susana Duarte, een geassocieerd partner bij het advocatenkantoor Abreu Advogados in Lissabon, bevestigde dat het nieuwe beleid een vermogenswinstbelasting zal omvatten. "Er is geen specifieke wet, het is gewoon een gebrek aan regelgeving dat leidde tot de huidige nulbelasting in Portugal," volgens Duarte. "Dit samen met een begrip gepubliceerd door de Portugese belastingdienst in 2016 betekende dat alleen crypto-gerelateerde bedrijven belast kunnen worden."

Het lijkt erop dat Mendes geen verstikkend belastingtarief op crypto winsten zal opleggen. Hij legt uit dat het belangrijk is om een systeem te creëren en te implementeren dat de belasting "adequaat" maakt, maar dat niet "uiteindelijk de inkomsten tot nul reduceert.”

Toch heerst er bezorgdheid bij individuele en zakelijke crypto-investeerders in Portugal. Ook Visa Gold eigenaars zijn er niet gerust in. Het land introduceerde Visa Gold om buitenlandse investeerders aan te trekken. Zij verwachten snel verduidelijking en zekerheid over het voorstel van de regering.

Eerder was het Bitcoin-vriendelijke Portugal nog de favoriete bestemming voor Oekraïense vluchtelingen uit de crypto-industrie.