De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag een nationaal verbod op het gebruik van digitale activa voor betalingen in de wet opgenomen. In januari stelde de Bank van Rusland al een totaalverbod voor op crypto voor zowel betalingen als investeringen. De wet die nu is ingevoerd gaat niet zo ver.

De wet, zoals gepubliceerd op de website van het Russische parlement en vertaald door Google Translate, luidt: "Het is verboden om digitale financiële activa over te dragen of te accepteren als tegenprestatie voor overgedragen goederen, uitgevoerde werken, verleende diensten, evenals op elke andere manier die het mogelijk maakt om betaling voor goederen of diensten aan te nemen door digitale financiële activa.”

De cryptowetgeving in Rusland is ingewikkeld: de centrale bank van het land riep eerder op tot een verbod op Bitcoin mining en cryptotransacties. Eerder dit jaar verklaarde het ministerie van Financiën van het land dan toch dat het noodzakelijk zou zijn om cryptocurrency-technologie toe te staan zich te ontwikkelen.

Het Russische parlement buigt zich momenteel ook nog over twee andere wetsvoorstellen die verband houden met digitale activa. Het eerste voorstel zal mogelijk de activiteiten van cryptominers in het land reguleren door hen te verplichten om zich als eenmanszaak of zelfstandige te registreren. Het tweede voorstel genaamd "over digitale valuta", stelde eisen voor bedrijven die transacties met digitale activa afhandelen, waaronder licenties en openbaarmaking over risico's en gegevensprivacy.

Rusland staat in de crypto-schijnwerpers sinds het land Oekraïne is binnengevallen. Als gevolg daarvan hebben grote cryptobedrijven, zoals Binance en Coinbase gezegd dat ze zich zullen houden aan de Amerikaanse en Europese wetten over het beperken van Russen die hun diensten gebruiken.