De economische sancties tegen Rusland hebben crypto in het middelpunt van de belangstelling geplaatst. Overheden en gecentraliseerde crypto handelsplatformen worden nu op de proef gesteld in hun gebruik van de technologie.

Geopolitiek gezien is crypto van nog groter belang geworden na de ongeziene sancties tegen Rusland. Een van deze sancties is de verwijdering van grote Russische banken uit het internationaal SWIFT bankensysteem. SWIFT is een systeem dat de internationale betalingen regelt tussen banken in verschillende landen. Deze gecoördineerde inspanning is opgezet om de fondsen van de Russische centrale bank in het buitenland te blokkeren.

Crypto handelsplatformen zullen de accounts blokkeren van degenen die wettelijk zijn gesanctioneerd. Ook worden transacties actief gemonitord met behulp van blockchain-surveillance technieken. Daarbij wordt geprobeerd om een spoor van potentiële illegale transacties te lokaliseren en onderscheppen.

Nu het Amerikaanse ministerie van financiën crypto handelsplatformen waarschuwt om geen transacties te faciliteren voor entiteiten op de officiële sanctielijst, is het traceren hiervan van cruciaal belang. Die waarschuwing komt er na nieuwe regelgevingen die Amerikaanse personen verbieden om enige steun te verlenen aan bepaalde Russische oligarchen en entiteiten. Dit is ook een onderdeel van de inspanning om Rusland te sanctioneren vanwege zijn invasie in Oekraïne.

Tot nu toe lijkt het erop dat de crypto-industrie zich op een ethische en morele manier gedraagt en voldoet aan alle bestaande en nieuwe wetten en regels. Dit zal volgens experts positief zijn voor de industrie in de toekomst. Het zal helpen om vertrouwen te winnen en te zorgen voor een grotere adoptie van crypto in de komende weken en maanden.