De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende woensdag een uitvoerend bevel dat de federale regering opdraagt met een plan te komen om cryptocurrencies te reguleren. Dit bevel komt er door de populariteit van crypto en het potentieel om traditioneel geld en financiële markten te destabiliseren.

Het bevel, dat al maanden in ontwikkeling is, zal de inspanningen van de financiële regelgevers coördineren om een beter inzicht te krijgen in de risico’s en mogelijkheden van digitale activa op het gebied van consumentenbescherming, nationale veiligheid en illegale financiering. Ook het bestuderen van de ontwikkeling van een digitale dollar komt aan bod.

Volgens een informatieblad van de regering Biden is deze maatregel een reactie op de ‘explosieve groei’, het groeiende aantal landen dat digitale valuta’s van centrale banken onderzoekt en de wens om het Amerikaanse technologische leiderschap te behouden.

Deze inspanning zal helpen bij het vormgeven van een snel innoverende industrie die snel is doorgedrongen tot de mainstream, maar die volgens critici illegale activiteiten mogelijk maakt en buitensporige financiële risico's creëert, zowel voor consumenten als voor de economie.