Stort Apple zich binnenkort op de digitale cameramarkt?

Stort Apple zich binnenkort op de digitale cameramarkt?

Opmerkelijk: Apple heeft een patent verkregen voor een camera waarmee je achteraf kan scherpstellen. Net zoals bij een Lytro-camera. Mogelijk zal Apple deze technologie implementeren in haar bestaande productlijn. Of zou Apple dan toch werken aan een digitale fotocamera?

Achteraf Scherpstellen

Het patent in kwestie werd aan Apple toegekend door de U.S. Patent & Trademark Office. In het patent wordt beschreven dat de camera in staat zou zijn om foto’s scherp te stellen na ze geschoten zijn. Zo kan de camera zowel een foto nemen in lage- als hoge resolutie. En kan je het toestel gebruiken als een conventionele camera, of er voor kiezen om achteraf scherp te stellen. Met een mode-switcher zou je kunnen wisselen tussen beide. 

Om de technologie aan het werk te zien moet je zeker deze fotogallerij van Lytro even bekijken. Lytro is een momenteel de meest bekende fabrikant van dergelijke fotocamera's. 

Wat het hele zaakje extra interessant maakt is het feit dat Walter Isaacson in de officiële biografie van Steve Jobs al aangaf dat Jobs met Apple drie zaken opnieuw wou uitvinden: televisie, tekstboeken en jawel, de fotografie. Bovendien gaf Steve Jobs in de biografie ook aan dat hij Lytro al verschillende keren had bezocht in de periode dat hij CEO was bij Apple.  

Light-Field Camera

Bovenop de mogelijkheid om achteraf scherp te stellen zal Apple naar eigen zeggen ook in staat zijn om foto's af te leveren in een hogere kwaliteit. Zo spreek Apple zelf over een ‚light-field camera’ waarbij er gebruik wordt gemaakt van verschillende lenzen-posities. 

Hierdoor is het mogelijk om binnenvallend licht op een verschillende manier op te vangen. Waarop het apparaat in staat om op een conventionele manier foto’s te schieten in een hoge resolutie of met een lage resolutie. Met dat laatste is de gebruiker in staat om achteraf scherp te stellen. 

Hieronder kan je het patent nader bekijken: 

Links: Lage resolutie-modus waarmee je achteraf kan scherp stellen. Rechts: Conventionele hoge resolutie-foto. 

In het patent staat overigens ook vermeld dat deze technologie ook kan worden geïmplementeerd in Apple’s mobiele apparaten, waardoor het mogelijk is dat deze technologie op termijn naar de iPhone of iPad komt.

Lytro

Apple verwijst in haar patent ook expliciet naar de technologie van de Lytro camera. Het patent is immers gebaseerd op de Lytro-technologie. Niet onlogisch, Lytro is immers een van de bekendste fabrikanten van camera’s die achteraf scherp te stellen zijn. Apple heeft nu naar eigen zeggen de technologie van Lytro verfijnd. 

Het is natuurlijk de vraag of Apple bezig is om een eigen fotocamera te maken of dat het deze technologie louter zou implementeren in haar bestaande productlijn. Wat denk jij? 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.664 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief