Review: Seagate personal cloud

Review: Seagate personal cloud

Wie regelmatig bestanden, foto’s, muziek of films in de cloud opslaat, weet dat er heel wat mogelijkheden online te vinden zijn zoals  Google Drive, Dropbox of OneDrive.

Cloud storage is een concept waarbij gegevens en computerbestanden vanop afstand overal bereikbaar zijn zonder vrees om ze kwijt te raken wanneer bijvoorbeeld de harde schijf van je computer het begeeft of je smartphone gestolen wordt.

Jammer genoeg hebben al deze online oplossingen ook hun nadelen. Als gebruiker hang je af van de mogelijkheden van de opslagdienst en heb je bitter weinig controle over de instellingen van je cloudopslag. En dan hebben we het nog niet eens over privacy- of veiligheidsissues.

Zelf gebruik ik voornamelijk Dropbox maar daar loop je al gauw tegen de opslaglimieten aan. Ik was dus zeer benieuwd naar de mogelijkheden van deze Seagate Personal Cloud.  Seagate heeft enkele modellen gaande van 3 tot en met 8TB. Ik kreeg van Bloovi de 3TB versie om te testen.

Installatie Seagate Personal Cloud

Seagate gaat er prat op dat hun Personal Cloud simpel te installeren is voor de doorsnee thuisgebruiker en dat klopt als een bus. Sluit de Personal Cloud aan op je netwerk, stop de stroomaansluiting van de Personal Cloud in het stopcontact en je Personal Cloud is binnen enkele minuten als extra opslag te zien in je netwerk.

Vervolgens log je in via het online dashboard en kan je je bestanden beschikbaar stellen op je eigen private cloud. Seagate helpt je mooi doorheen het hele installatieproces. Je hoeft dus geen kennis van IT te hebben om dit opslagapparaat te installeren.

De mogelijkheden van de Seagate Personal Cloud

Inloggen op het systeem doe je via de online interface van Seagate. Daar vind je volgende functies:

 • Apparaatbeheer: instellingen aanpassen
 • Download manager: instellen van downloads van oa. Torrents en FTP
 • Back-up manager: back-up van je computer naar je cloud storage en verrassend genoeg ook back-ups van diensten zoals Dropbox en Google drive
 • Appbeheer: externe apps zoals oa. draaien van Wordpress en Plex media server
 • Sdrive: een link naar de software waar je je bestanden beheert.
 • Seagate media: een link naar de mobiele app

Je eigen Personal Cloud

De Seagate heeft als primaire functie het opslaan van bestanden en beschikbaar maken vanop afstand. Het uploaden van bestanden gaat echt heel vlot. Toevoegen of verwijderen van bestanden kan makkelijk via verkenner (Windows) of Finder (Mac) na het installeren van SDrive. Wil je jouw bestanden op een andere computer (buiten je lokale netwerk) bereiken, dan dien je ook daar SDrive te installeren voor je toegang krijgt tot je bestanden. Niet altijd even handig maar Seagate kiest hiervoor om veiligheidsredenen.

Seagate maakt standaard een Publieke map en een persoonlijke map per gebruiker aan. Ik heb dit op meerdere pc’s en op een MacBook getest. Het synchroniseren verliep overal zonder problemen en ik had toegang tot alle mappen. Wie remote aan zijn bestanden wil kunnen, dient eerst de ‘Seagate media app’ te installeren.

Ik verwachtte persoonlijk alle mappen van mijn Personal Cloud te zien maar dit bleek niet te lukken. Ik kreeg enkel de publieke map te zien, terwijl mijn persoonlijke map niet verscheen. Seagate wist me te vertellen dat dit voorlopig niet mogelijk is om veiligheidsredenen. Iets waar je dus rekening moet mee houden.

Synchroniseren van bestanden

Het synchroniseren van bestanden verliep niet altijd van een leien dakje. Het duurde lang vooraleer ik mijn bestanden remote beschikbaar zag. Bij het refreshen van de app verdwenen ze telkens opnieuw en was het afwachten tot de app er zin in had. Volgens Seagate ligt dit aan de upstream bandwijdte of aan de router. Ze beloven echter dat dit in de toekomst ook zal verbeteren.
Vanuit de app zelfs is het niet mogelijk om mappen remote aan te maken. Dit kan enkel via je pc of Mac.

Als je dus op reis je foto’s van je smartphone naar je Personal Cloud wil opladen, maak je beter thuis eerst verschillende mappen aan.
Bestanden delen Een feature die ik graag had gezien, is de mogelijkheid om bestanden eenvoudig te delen met externen buiten je thuisnetwerk.

De Seagate maakt bij het genereren van links naar bestanden standaard gebruik van het private IP-adres. En die zijn helaas niet bereikbaar extern. Dit probleem is niet makkelijk aan te passen via de interface en je moet al over wat technische kennis beschikken om dit te omzeilen. 

Seagate werkt hard om dit in de toekomst op te lossen. Voorlopig kan je dit door een nieuwe gebruiker/account te creeëren als je iemand toegang wil geven tot bestanden.

Back-ups maken

Een interessante mogelijkheid van je eigen private cloud is de mogelijkheid om back-ups te nemen. Bij deze Seagate kan dit van je pc, mobiele toestellen, sociale media (foto’s en video’s)  of online storage diensten (Dropbox, Google Drive…).
Met het ‘Seagate Dashboard’ kan je automatisch op regelmatige basis een back-up van je bestanden nemen. Zo ben je zeker dat je niets meer kwijtgeraakt. De pc-versie heeft iets meer mogelijkheden dan de Mac-versie maar beiden zijn heel intuïtief in gebruik.

Media streamen

Ook het streamen van media naar je smart tv is tegenwoordig een nice-to-have bij NAS-apparaten. Dat streamen ging uitermate vlot en kon in één klik vanaf de mobiele applicatie. Ik testte dit via een LG smart-tv maar het kan ook via Chromecast, Apple tv, Roku…
Toch wel een feature die veel gebruikers zal bekoren.

Conclusie

De Personal Cloud is een zeer makkelijk te installeren NAS voor thuisgebruikers en kleine netwerken die op zoek zijn naar een manier om snel bestanden onderling te delen, back-ups te nemen en media te streamen.
Je hoeft dus geen technische kennis te hebben om dit apparaat te gebruiken. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: voor 169 euro haal je een persoonlijke cloudopslag van 3TB in huis.

Voordelen:

 • Zeer eenvoudig te installeren
 • Werkt perfect binnen je eigen lokale netwerk op pc’s of Mac
 • Streamen naar je smart tv werkt zeer intuïtief
 • Veelzijdige features: FTP, Wordpress hosting, media streaming
 • Stil
 • 1 extra USB-poort voor extra harde schijf, printer,  USB-stick…
 • Prijs: 3TB vanaf 169 euro
 • Seagate support reageert zeer snel
 • Seagate verbetert dit product en de software voortdurend
 • Je eigen personal cloud zonder maandelijkse kosten

Nadelen:

 • Synchroniseren naar mobiele toestellen kan vlotter
 • Enkel je publieke map is bereikbaar vanaf mobiele toestellen
 • Mappen aanmaken via mobiele toestellen niet mogelijk
 • Niet-redundant systeem: je gegevens staan op 1 harde schijf dus een risico als deze het laat afweten, er bestaan  wel andere versies van deze Personal Cloud met meerdere hardere schijven
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 85.252 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief