Brussel wordt eerste Europese stad waar Uber volledig legaal wordt

Brussel wordt eerste Europese stad waar Uber volledig legaal wordt

Brussel is de eerste Europese stad waar Uber volledig legaal wordt. Pascal Smet, de Brusselse minister van Mobiliteit, heeft een wetsvoorstel klaar dat tegen januari 2016 goedgekeurd zou worden. Volgens Express.be heeft Smet voldoende politieke steun verzameld om het wetsvoorstel gerealiseerd te krijgen. 

Enkel als bijberoep

In Brussel zouden momenteel zo'n 700 Uberchauffeurs actief zijn. Zij zullen een speciaal statuut van 'onafhankelijk contractant' aannemen en daarop belastingen betalen. Volgens Politico.eu is wel zo dat Uberchauffeurs deze job enkel zullen kunnen uitoefenen in bijberoep. 

Uber is in Brussel enorm populair. Zo zou er voor elke twee taxi's in de hoofdstad, één Uberchauffer actief zijn. 

Grote gevolgen voor taxi-industrie 

Bij goedkeuring van het wetsvoorstel wordt verwacht dat de impact op de taxi-industrie groot zal zijn. De beperking op het aantal licenties zou worden herbekeken en waarschijnlijk worden geëlimineerd, wat de markt zou open stellen voor een toevloed aan nieuwe chauffeurs.

De taxisector zou wel de exclusiviteit op het gebruik van taxirijstroken behouden en mag klanten op straat oppikken. Iets wat Uberchauffeurs niet mogen doen. 

bron: Express.be foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 83.229 abonnees
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief