Foto: Shutterstock

Vanaf 21 april 2015 gaat Google de factor “hoe mobielvriendelijk is deze website” als ranking signaal meenemen in zijn algoritmen. Het komt steeds vaker voor dat we smartphones gebruiken om te gaan "Googlen". Duo digital factory uit Brugge onderzocht hoe mobielvriendelijk de 308 Vlaamse gemeentelijke websites zijn en wat er moet gebeuren om de website toch genoeg visibiliteit te geven via mobiele zoekresultaten na 21 april 2015.

Informatie over gemeentelijke diensten zoals openingsuren containerpark, bibliotheek of gemeentehuis, parkeergelegenheid, wegenwerken, evenementen, etc ... worden snel via een smartphone geraadpleegd.

Om die informatie te verkijgen wordt veelal de zoekmachine Google gebruikt. Vanaf 21 april zullen gemeentelijke websites die niet automatisch aangepast worden naar een mobielvriendelijke versie lager scoren in de mobiele zoekresultaten. Voor zoekopdrachten via desktop toestellen verandert er niks.

Resultaten van het onderzoek

We onderzochten via de recent gelanceerde Google mobile friendly tool als een bepaalde website mobielvriendelijk is. We hebben de gemeentelijke websites per provincie ingedeeld. Hieronder vindt u de resultaten van de metingen die plaats vonden tussen 1 en 15 april 2015.

  • Antwerpen : 18 van de 70 gemeentelijke websites zijn mobielvriendelijk.
  • Vlaams-Brabant : 6 van de 65 gemeentelijke websites zijn mobielvriendelijk.
  • West-Vlaanderen : 15 van de 64 gemeentelijke websites zijn mobielvriendelijk.
  • Oost-Vlaanderen : 10 van de 65 gemeentelijke websites zijn mobielvriendelijk.
  • Limburg : 11 van de 44 gemeentelijke websites zijn mobielvriendelijk.

In totaal hebben slechts 60 van de 308 Vlaamse gemeenten een mobielvriendelijke website.

19,5% van de websites die werden onderzocht zijn responsive en dus mobielvriendelijk. Wilt u te weten komen als uw gemeentelijke website mobielvriendelijk is? Bekijk de volledige lijst van onderzochte gemeentelijke websites.

Als we per provincie kijken, krijgen we volgende 
top 5:

1. Limburg (27,50%)
2. Antwerpen (25,72%)
3. West-Vlaanderen (23,44%)
4. Oost-Vlaanderen (15,38%)
5. Vlaams-Brabant (9,23%)

Van de 15 grootste gemeenten in Vlaanderen hebben slechts 7 gemeenten een mobielvriendelijke website.

Waarom wil Google enkel mobielvriendelijke websites?

Positieve surfervaring voor bezoekers

Een van de grootste redenen om een mobielvriendelijke website te hebben is om bezoekers een positieve sufervaring aan te bieden. Het surfgedrag verandert en er wordt vaker via smartphone gesurft. Als uw website niet mobielvriendelijk is, dan zal de bezoeker vlug uw website sluiten en een alternatief zoeken.

Gevonden worden in de zoekresultaten van Google

Door de verandering van het algoritme op 21 april zullen websites die niet mobielvriendelijk zijn sterk zakken in de mobiele zoekresultaten. Aangezien er meer en meer wordt gezocht via smartphones  zal uw gemeentelijke website dalen in zichtbaarheid omdat uw website lager (of helemaal niet meer) in de zoekresultaten op mobiele toestellen zal staan. Minder bezoekers leidt ook tot minder relevante acties op de website en bezoekers zullen een negatieve ervaring met uw gemeente associëren.

Verandering in de customer journey

Ondertussen heeft bijna iedereen een smartphone en een internetverbinding (zowel mobiel netwerk als WiFi). Door dit gemak grijpen we vaker naar onze smartphone als we iets willen opzoeken. Daardoor moeten we niet wachten tot we aan een desktop of laptop zitten. Uit studies blijkt dat het eerste contact vaker via mobiele toestellen gebeurt. Het is belangrijk om uw bezoekers een eerste positieve indruk te geven door een mobielvriendelijke website.

Hoe kom ik te weten of mijn website mobielvriendelijk is?

Google heeft enkele maanden geleden een tool gelanceerd waarbij website eigenaars de website kunnen testen. De mobile friendly tool van Google kan u hier testen. Test dus zeker uit of uw website mobielvriendelijk is!

Onze website is niet mobielvriendelijk, wat nu?

Het is belangrijk dat u meteen een professionele websitebouwer onder de arm neemt. Voor meer info kan u onze blog bezoeken.