Foto: shutterstock.com

Open Source software gebruiken is als een tweehandig Middeleeuws zwaard hanteren: Het is een krachtig wapen als je het kan beheersen. Maar zonder de skills is de kans groot dat je eruit ziet als een idioot, zwaaiend met een groot stuk metaal. Met zelfverwonding als mogelijk gevolg.

En dat wil je vermijden.

Het beste voorbeeld van open source: Android vs. iOS

Het beste voorbeeld van Open Source software tegenover gepatenteerde software is Google’s Android vs Apple’s iOS natuurlijk. Android geeft je veel vrijheid en het ontwikkelen ervoor kan heel rendabel zijn ALS (grote als) je weet waarmee je bezig bent. Dit geeft veel mogelijkheden op vlak van customization en innovatie.

iOS daarentegen, werkt heel intuïtief van meet af aan en Apple zorgt er zelf voor dat alles op elkaar afgestemd is. En alhoewel de meeste mensen de neiging hebben om een “kant te kiezen”, is het zo dat elk model perfect ok is, elk met zijn eigen sterktes en zwaktes.

Isn’t it ironic, don’t you think?

Dus je hebt het Open Source pakket gedownload en je bent klaar om er aan te beginnen. Maar wat is… en hoe doe je… en zou je niet beter…
 Tenzij je een soort van Mark Zuckerberg bent, zal je veel tijd en moeite steken in het leren van hoe het allemaal exact in elkaar zit. Laat staan meteen je eigenste volledig functionele LMS bouwen.

In de plaats van het realiseren van je briljante en revolutionaire oplossing die veel mensen efficiënter zal laten leren, ben je nu vooral bezig met het leren maken van een Learning Management System.

Geen probleem, denk gewoon grootser

Eén manier om de ontwikkeling te versnellen is door er meer mankracht tegenaan te gooien, waardoor bepaalde developers zich kunnen richten op specifieke taken. Na een tijdje zou je dan een capabel team ter beschikking moeten hebben dat je systeem van binnen en van buiten kent. Ze zouden in staat moeten zijn om fouten op te lossen, custom upgrades door te voeren en verbeteringen te implementeren wanneer deze van toepassing zijn.

Maar het spreekt voor zich dat deze mensen daar een beloning voor verwachten, liefst in de vorm van een degelijk loon en de noodzakelijke dagen/weken/maanden om alles gedaan te krijgen. En je zal stiekem ook hopen dat ze gelukkig zijn met hun job zodat ze niet elders trekken met hun kennis. Een expert creëren is één ding, hem houden is een ander.

En opeens ben je klaar om te starten

… Wel, nog niet echt. Het is niet omdat alles vlot loopt op je pc, dat het platform klaar is voor de grote massa. Je zal de juiste hardware nodig hebben om het te ondersteunen. En servers zijn niet goedkoop. Niks zegt meer “slechte gebruikerservaring” dan time-outs en een trage back-end die alles ophoudt.

Los van de server set-up en onderhoudskosten, zal je ook moeten betalen voor de hosting, stress-tests laten uitvoeren, debuggen, iemand aannemen om het front-end design en de juiste branding te ontwerpen en toe te passen, administrators aannemen en opleiden, 24/7 support klaar hebben…

Natuurlijk hangt dit allemaal af van de grootte en omvang van je LMS en welk doel je ermee wil bereiken, maar laat het nu al duidelijk zijn dat een gratis Open Source licentie er één is mét een prijskaartje.

(tijd + inspanning) x mensen + hardware = €€€ | Maak hier jouw berekening zelf

Verlies je doel niet uit het oog

Van je doel gesproken, hoe staat het met de uitwerking van je briljante en revolutionaire oplossing? Je hebt de kennis vergaard, geld uitgegeven, tijd opgebruikt… om een stuk software te bouwen.

Waar is de content? Waar zijn de gebruikers? Weten ze hoe het werkt? Weten ze zelfs dat het bestaat? Tot nu toe heb je je enkel op de middelen gericht, niet op het uiteindelijke doel. En dat was om een betere leerervaring aan je gebruikers te kunnen bieden.

Hier is waar je échte missie start. En waar (goeie) gepatenteerde software je tegemoet komt.

Open Source LMS vs gepatenteerde LMS

Net zoals de keuze tussen Android en iOS op vlak van smartphones, zal je hier ook moeten beslissen welk soort LMS het meeste geschikt is voor je. Wil je sleutelen aan je modules en voldoende tijd stoppen in de opstart van je systeem of wil je meteen kunnen bellen bij wijze van spreken en van bij het begin reeds mensen bereiken?

Er is een reden waarom een Open Source LMS zijn succes heeft: Op het prijskaartje staat “gratis” aangeduid, wat velen over de streep trekt. Maar een samenvatting van alle kosten die je na je aankoop zal maken zit zelden bij je mooie doos bouwstenen.

Hetzelfde geldt voor de garantie dat je effectief zal kunnen bouwen wat je wil bouwen: Er is geen. Er zijn zoveel details waar men rekening mee moet houden dat het maken van een goed LMS met Open Source software een heus avontuur wordt. Het zal een uitdaging zijn, zonder zekerheid op slagen.


Dit is niet het geval met degelijke gepatenteerde software. Kies er de juiste uit en je zal een vrij goed beeld krijgen van wat de mogelijkheden zijn, waar het potentieel zit, wat de kosten ervan zijn en of het je uiteindelijk in staat zal stellen om je doel te bereiken. En dat doel is, en zou altijd moeten zijn, je gebruikers een betere leerervaring kunnen aanreiken.