Facebook video is groot en het wordt steeds groter. Voor het eerst moet YouTube zich echt zorgen maken over het verliezen van zijn positie als de koning van online video. Dit op de dag dat YouTube zijn 10de verjaardag viert!

Facebook video is relatief jong in vergelijking met YouTube, dat gelanceerd werd in 2005 en vandaag zijn 10de verjaardag viert. Facebook bereikt nu al dagelijks 4 miljard views. Dat is een enorme stijging ten opzichte van het cijfer dat ze begin 2015 deelden. Dan sprak Facebook nog over 3 miljard views dat ze dagelijks behaalden.

Facebook zet pas sinds kort in op video.

Mark Zuckerberg kon al langer hard gaan inzetten op video, maar het lijkt alsof hij de boot afhield. Pas toen ze halverwege 2014 het algoritme aangepast hebben, begon het Facebook video tijdperk echt. In 2014 heeft Facebook het gewicht van video in de tijdslijn zwaarder gemaakt.

Verschil in groeisnelheid

YouTube bereikte de 4 miljard video's die bekeken werden per dag pas in 2012, ongeveer acht maanden na het behalen van de 3 miljard views mijlpaal. Voor het behalen van die 3 miljard views had het wel 7 jaar nodig…

Moet YouTube nu bang worden van Facebook?

Ja! YouTube beschikt dan wel over het video powerhouse inclusief de zoekmachine, maar niet over de unieke manier van video verspreiden die Facebook heeft. Namelijk de Facebook timeline die de gebruikers constant refreshen. Hier zit dus het verschil in aanpak en misschien ook wel succes.

Waarom een video direct op Facebook uploaden werkt:

  1. Uploaden = directe exposure voor jouw video
  2. Doordat het video is, krijgt het op dit moment nog de surplus van Facebook ten opzichte van het delen van een link, foto of zelfs tekst.
  3. De video komt terecht in de tijdslijn van de Facebook gebruikers
  4. Google+, YouTube zit hier diep in geworteld, maar ken jij een Google+ gebruiker die constant zijn newsfeed checkt? Deze meerdere keren per dag refresht?


De grote onbekende in dit verhaal is, hoelang Facebook zijn algoritme nog ongewijzigd zal laten in het voordeel van video. Alvorens je al jouw eieren in 1 mand legt, besef dat Facebook deze voordelen ook weer snel teniet kan doen.

Wat er bij Facebook nog ontbreekt:

Facebook heeft op dit moment nog geen manier gevonden waarop makers van video’s deze ten gelde kunnen maken zoals op YouTube. Maar de early adopters die hier nu hard op inzetten zullen de grote winnaars van morgen wanneer Facebook een dergelijk iets uitrolt.

Binnenkort kan je dus al die vrolijke kat video’s misschien wel bekijken op Facebook? Of is dit iets wat definitief achterwege blijft en YouTube material blijft? In ieder geval is het de eerste keer dat YouTube in deze 10 jaar te maken krijgt met een meer dan te duchten concurrent. Hoe Google zal omgaan met deze bedreiging is af te wachten. Maar ondertussen trekt Facebook wel de YouTube kijkers weg richting Facebook video.