Vorige week dook een filmpje op waar Google beticht werd van het aanpassen van zoekresultaten ten voordele van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Als je zou zoeken naar negatieve gebeurtenissen in het leven van Clinton, zou Google dit niet in haar zoekresultaten tonen. Een complottheorie die veel gesmaakt werd. Het filmpje werd intussen al meer dan 800.000 keer bekeken. Wat blijkt? De theorie blijkt uit de lucht te zijn gegrepen. Google's webspam guru Matt Cuts legt uit hoe de vork precies in de steel zit: 

Paste Google zoekresultaten aan in het voordeel van Hillary Clinton?

Volgens de makers van het filmpje toont Google geen zoeksuggesties als je bijvoorbeeld "Hillary Clinton cri" intypt. Als je dat in zoekmachines Yahoo en Bing! doet, dan krijg je steevast "Hillary Clinton Crime" als zoeksuggestie. Bij Google is dat niet het geval. Conclusie: Google beschermt Hillary Clinton ten onrechte. Toch?

De verklaring volgens Google:

Niets lijkt minder waar. Het hoofd van Google's webspam-team Matt Cuts verklaarde op Twitter waarom deze zoeksuggesties niet werden getoond zoals op andere zoekmachines. Hij legt uit waarom 'Hillary Clinton cri' niet wordt aangevuld tot 'Hillary Clinton crime'. 

Volgens hem gebruiken mensen die negatieve dingen over Clinton willen weten haar achternaam doorgaans niet. Ze zoeken dus op 'Hillary X' in plaats van op 'Hillary Clinton X'. Autocomplete leert van de dingen waar mensen via Google naar zoeken en geeft zoektermen weer waar vaak naar gezocht wordt.

Daarnaast blijkt nog dat Google nooit het woord 'crime' achter iemands naam suggereert. 

''Ons autocomplete-algoritme laat geen zoeksuggesties zien die aanstootgevend zijn als ze gebruikt worden in combinatie met de naam van een persoon," klinkt het bij Google. 

bron: Search Engine Round Table / Vox / DataNews