Eerder dit jaar kwam Google met een stevige upgrade voor hun Premium Analytics-tools, het pakket voor grote ondernemingen. Nu brengen ze hiervan met mondjesmaat onderdelen uit voor particulieren en KMO’s. Eén van deze nieuwe tools is Google Data Studio. Wij kregen als één van de eersten toegang tot dit nieuwe platform om data te visualiseren en testten het voor jou uit!

1. Dashboards zijn verleden tijd

Met Google Data Studio neemt Google een zwak punt van Google Analytics onder handen, nl. de rigide en slecht ogende dashboards. Data Studio is een intuïtieve tool om data heel efficiënt en mooi weer te geven in een verstaanbaar rapport. Maar Google Data Studio gaat verder dan enkel de dashboards van Google Analytics.

2. Alle data verzameld op één plaats

Data Studio geeft toegang tot een hele reeks verschillende bronnen van data, naast de cijfers uit Google Analytics. Data Studio laat toe om ook Adwords, Google Sheets en andere Google-kanalen (Youtube,…) toe te voegen als databron.

Daarnaast is het ook mogelijk om te connecteren met SQL-databases, wat gebruikers toelaat hun eigen first party data toe te voegen aan de rapporten. Dit alleen al maakt deze nieuwe tool uitermate interessant.

3. Alle betrokkenen hebben toegang

Data Studio is gebouwd vanuit dezelfde mindset als alle Google Drive-producten: je kan alle betrokkenen toegang geven en indien gewenst kan iedereen er ook aan meewerken. Dit is handig wanneer je data van verschillende teams in één rapport wilt verzamelen.

4. Het oog wil ook wat

Data is hot! Maar hoe ga je er mee aan de slag? Begin met het begrijpen van de data. Dit is enkel mogelijk wanneer de data haarfijn en duidelijk wordt weergegeven, maar ook interactief blijft zodat analyses mogelijk zijn. Data Studio biedt dit allemaal. Er is een hele waaier aan grafieken en interactieve tabellen voor handen, die je zelf volledig kan personaliseren. Daarnaast is het mogelijk om eigen metrics aan te maken en handig evoluties weer te geven aan de hand van percentages.

5. You get what you pay for

Of beter: you don’t get what you didn’t pay for. Gezien deze versie van Data Studio gratis is, blijf je beperkt tot het aanmaken van 5 rapporten. Eén rapport kan wel meerdere pagina’s bevatten, dus laat je zeker niet afschrikken door deze beperking. Wil je meer? Dan moet je helaas overstappen naar de prijzige premium Data Studio 360.

Voorlopig is de bèta van de gratis Data Studio enkel beschikbaar in de VS, maar ze steekt binnenkort de oceaan over.