foto: shutterstock.com

CEO Elon Musk heeft aangekondigd dat alle nieuwe Tesla's worden uitgerust met extra sensoren én een nieuw computersysteem dat 40 keer krachtiger is dan het voorgaande. Het doel: de AutoPilot-functie in nieuwe Tesla’s een pak performanter maken. Wat er dan zo speciaal is aan die nieuwe AutoPilot vraag je? We hebben vier verbazingwekkende nieuwigheden op een rijtje gezet voor jou:

Tesla’s houden vanaf nu de weg in de gaten vanuit elke mogelijke hoek

“Vanaf nu zullen alle Tesla voertuigen geproduceerd in onze fabriek beschikken over hardware om volledig autonoom te kunnen rijden,” zegt Elon Musk. “Door het toevoegen van een pak nieuwe sensoren ligt de veiligheidsgraad nog hoger dan voorheen. De nieuwe generatie Tesla’s is nu twee keer veiliger dan de gemiddelde bestuurder,” klinkt het bij Tesla. 

foto: Tesla Vision Systeem (bron: Tesla.com)

Alle Tesla’s die vanaf nu van de band rollen, worden uitgerust met een zogenaamde ‘Tesla Vision’. Dat zijn 8 optische camera’s (de vorige generatie Tesla’s beschikte over 4 camera’s n.v.d.r.), 12 ultrasone sensoren én een radarsysteem.

Tesla’s kunnen nu tot 250 meter ver kijken om het verkeer te analyseren en dat in een kijkhoek van 360 graden. Door de introductie van dit systeem wil Tesla voor eens en voor altijd de zintuigelijke waarnemingen van menselijke bestuurders overklassen.

foto: Tesla.com

Dankzij de nieuwe ‘Tesla Vision’ sensoren krijgen toekomstige Tesla’s - waaronder ook de Model 3 - een aantal nieuwe kunstjes. Hieronder een voorsmaakje:

1. Autosteer+

Met de nieuwe Tesla Vision camera’s, sensoren en computer kunnen Tesla’s makkelijker navigeren doorheen smalle en complexe wegen.

foto: Tesla.com

2. Smart Summon

Tesla had al eerder ‘Summon’ aangekondigd, een feature die je via je smartphone kan gebruiken om je Tesla automatisch uit je garage te doen rijden. Zo kan jij als je de deur uitstapt meteen instappen. Nu is er ‘Smart Summon’: waardoor je Tesla autonoom doorheen complexe verkeerssituaties manoeuvreert en objecten vermijdt om jou te kunnen vinden.

foto: Tesla.com

 

3. From Home

Aangezien Tesla’s binnenkort volledig autonoom kunnen rijden, hoef je als bestuurder helemaal niets meer te doen. Het enige wat je moet doen is je auto vertellen waar je naartoe wil. Zeg je niets? Dan bekijkt je wagen je kalender en brengt het je naar de locatie waar je volgende afspraak doorgaat. Je Tesla berekent zelf de optimale route, manoeuvreert door drukke straten, begrijpt ingewikkelde verkeerssituaties en dropt je op je bestemming.

foto: Tesla.com

4. To Your Destination

Als je aangekomen bent op je bestemming, stap je simpelweg uit. Je wagen zal zichzelf automatisch in parkeermodus zetten en zichzelf parkeren. Wil je je wagen terugvinden, dan dien je de Summon-feature te gebruiken via je smartphone.

Hieronder kan je de Tesla Vision aan het werk zien:

Oudere Tesla’s kunnen niet upgraden

De nieuwe features zijn enkel beschikbaar voor de wagens die over de nieuwe Tesla Vision sensoren beschikken. Dat is slecht nieuws voor huidige Tesla-eigenaars. Volgens Elon Musk wordt het ‘retrofitten’ van de nieuwe technologie in oudere Tesla-generaties ongelofelijk duur.

“Het is goedkoper om een nieuwe Tesla te kopen, dan je oude te willen upgraden met de nieuwe sensoren. Ik had het graag anders gewild. Maar helaas,” liet Tesla-baas Elon Musk weten op Twitter.

Tesla verzet met deze nieuwe features een nieuw baken in de markt van zelfrijdende wagens. Leuk weetje: je hoeft in sommige gevallen zelfs niet meer uit te stappen om te tanken. Sommige van Tesla’s zogenaamde Superchargers zijn intussen ook al geautomatiseerd.

Tesla zegt dat de nieuwe software uitgerold wordt vanaf december 2016 - indien het land waar je woont de nieuwe software ook wettelijk goedkeurt. Of de software ook vanaf dan gebruikt mag worden in België is nog niet helemaal duidelijk. Meer info: tesla.com