Na Amsterdam, Londen, Kopenhagen en Bristol gaat Frontend United, een conferentie voor frontend developers dit jaar door in Gent. Het evenement wordt georganiseerd door Gentse frontend developers van XIO, Wunderkraut en O2 Agency. Bloovi-redacteur Mischa Verheijden sprak met de drie frontend developers van XIO over het evenement dat zij met passie, enthousiasme en goesting in hun eigen tijd organiseren: “Het is nu vooral uitkijken naar het moment dat er 250 man rondloopt in de Sphinx, die wij met z’n zessen daar hebben gekregen”.

Het zijn Marieke Hollevoet, Pieter-Jan Baert en Jannick Vandaele, alledrie frontend developers bij het Gentse XIO die mee Frontend United 2016 in Gent organiseren, een evenement dat zijn oorsprong vindt in de Drupal-community.

Marieke Hollevoet: “Frontend United is ontstaan door frontenders uit de Drupal-community, die vonden dat er op de grote Drupalcon conferentie onvoldoende kennis over frontend naar bovenkwam. Ze hebben zich dan verenigd en Frontend United opgericht”.

Twee voorwaarden

Pieter-Jan Baert: “Tijdens de vorige Frontend United-editie in Bristol kregen we de vraag om het dit jaar in Gent te organiseren. We waren daar met nog andere frontend developers uit Gent en het leek ons wel iets om daar op te springen.

Jannick Vandaele: “We wisten ook wel dat Gent een heel goede stad is om een frontendconferentie te organiseren. Er is veel vraag naar frontend developers in Gent. Als je kijkt naar de vacaturedatabase voor frontend developers, dan worden er in Gent continue gezocht. Frontend leeft in Gent.”

Pieter-Jan Baert: “Op DrupalCon 2015 in Barcelona hebben we dan van Morten Birch Heide-Jørgensen (Mortendk), de originele oprichter van de conferentie, zijn idee achter de conferentie gehoord. Hij heeft een paar uitgangspunten voor de conferentie: die moet een lage ticketprijs hebben om het voor iedereen toegankelijk te houden en het moet vooral in een goede ongedwongen sfeer plaatsvinden. Gezelligheid is belangrijk.”

Marieke Hollevoet: “De locatie moet creatief aanvoelen. Twee jaar terug was het in een graffiti-steegje in een hipsterbuurt in Londen. Nu is het dus in arthousecinema Sphinx. Een mooie zaal op de Korenmarkt in het centrum van Gent. Als de deelnemers ‘s avonds buitenkomen, kunnen ze gelijk de stad verkennen.”

In eigen tijd, met goesting

Terug uit Barcelona is een team van zes er ingevlogen om het evenement te organiseren. Naast de drie frontend developers van XIO organiseren Sanne Janssen (Wunderkraut), Thomas De Vriese (O2 Agency) en Mathieu Spillebeen Frontend United 2016 in Gent. Een echte rolverdeling heeft het zestal niet. 

Jannick: “We zijn echt met zes evenwaardige mensen. We komen tweewekelijks samen en kijken wat er nog moet gebeuren en wie er tijd heeft om dat op te pakken.”

Het team organiseert Frontend United in haar eigen tijd, hoewel de drie van XIO een deel van hun tijd vergoed krijgen via het opleidingsplan van hun werkgever.

Jannick: “Het motiveert wel heel hard om eraan te beginnen. En eenmaal je ermee bent begonnen, wil je niet meer stoppen. Het is ook niet zo dat we elke minuut bijhouden, bij lange niet. Het is een heel leuke ervaring en je leert veel interessante mensen kennen.”

Pieter-Jan Baert: “Er kruipt veel tijd in, maar het is het waard. Van het moment dat de site online ging, begonnen mensen op Twitter over onze conferentie te praten en stelden ze ons vragen. Er zijn echt mensen, en dan vooral mensen waar we nog nooit van gehoord hebben, die er naartoe leven. Dat is leuk.”

Vermaarde sprekers op het podium

Hoewel kleinschalig en met een betaalbaar ticket hebben de organisatoren met hun passie, enthousiasme en goesting dan ook een trits vermaarde sprekers op de affiche. In totaal komen zesentwintig sprekers praten over nieuwe technologieën, functies, kennis en ideeën om mensen te laten verder denken dan wat ze al kennen en kunnen. De volledige frontendtoolkit wordt besproken. Daarnaast zijn er ook sprekers die dat specifiek toepassen op Drupal.

Pieter-Jan: “We hebben een aantal prominente sprekers, gekende namen in de frontendwereld. Harry Roborts en Sara Soueidan zijn twee sprekers die ook voor tweeduizend mensen spreken op grote conferenties zoals Smashing Conf. Die hebben we nu ook kunnen strikken voor onze toch eerder kleine conferentie van 250 deelnemers. Een deel van de mensen die komen spreken, heeft mee de structuur van de nieuwe Drupal 8 uitgetekend en bepaald. Zij zijn er dus heel goed mee vertrouwd en komen uitleggen wat volgens hen de beste structuur is om frontend in Drupal 8 toe te passen. Een extra tip hier, een uitleg daar.”

Voor de organisatoren is het nu dan ook vooral uitkijken naar het moment zelf. Marieke: “Het moment dat er 250 man rondloopt in de Sphinx die wij met z’n zessen daar gekregen hebben”.

Frontend United 2016 in Gent is uitverkocht.