foto: shutterstock.com

Het Amerikaanse onderzoekbedrijf ARPA-E, kort voor Advanced Research Projects Agency-Energy, beweert de heilige energiegraal gevonden te hebben. Ze zouden een nieuwe batterijtechnologie bedacht hebben, de zogenaamde next generation-batterijen. Als dat zo is, dan laten ze Elon Musk en Bill Gates ver achter zich in de miljardenveldslag rond energie.

Revolutionaire energie

Ellen Williams, director bij ARPA-E, vertelde dat over vijf tot tien jaar hun nieuwe batterijtechnologie het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk zou transformeren. De meest veelbelovende veranderingen vinden plaats bij energiebedrijven. Het zou voor hen mogelijk zijn om meer zonne- en windenergie in hun netwerk op te slaan.

Daarnaast zouden ook kleinere energievoorzieningen, zoals die van het leger, hier van profiteren. Er wordt eveneens geëxperimenteerd met snellere en efficiëntere geleiders en nieuwe materialen. De nieuwe batterijdesigns halen de energieopslagkosten ook spectaculair naar beneden.

Ellen Williams ARPA-EBron: ARPA-E

Het is niet de eerste keer dat ARPA-E zo enthousiast is over haar vernieuwende technologieën. Ervaring leert echter dat de onderzoekers van ARPA-E keer op keer falen om de technologieën te schalen en de kosten te laten dalen. Een veelvoorkomend probleem, dat door Gates ook wel de ‘Valley of Death’ van innovatie genoemd wordt.

ARPA-E wil zich in de nabije toekomst ook bezighouden met onderzoek rond duurzame energie. Niet verrassend, sinds de US op de Parijse Klimaatconferentie beloofde om de budgetten voor zulk onderzoek fors naar omhoog te trekken. Ook Zuckerberg, Gates en nog een boel andere miljardairs verklaarden hiervoor geld te willen vrijmaken.  

“We willen energie gemakkelijk maken.”, besluit Williams. “Naar mijn gevoel gaan we binnen dit en tien jaar een nieuw gamma aan ideeën zien waar energieverbruik centraal staat. Het Internet of Things zal het optimaliseren van energiegebruik voor de particulier vergemakkelijken, of misschien zelfs leuk maken.”

Het is nog koffiedik kijken of ARPA-E hun beloftes ook kunnen waarmaken, of opnieuw in de ‘Valley of Death’-valkuil trappen. Al is het zeker dat Musk en Gates nu ook een versnelling hoger zullen schakelen om als eerste dé vernieuwende energietechnologie te vermarkten.

bron: The Guardian