foto: Elon Musk. Bron: shutterstock.com

Elon Musk. Wie kent hem nu niet? De ondernemer die de zelfrijdende én elektrische auto mainstream wil maken, de mensheid naar Mars wil brengen en de planeet eigenhandig een stuk groener wil maken. Hij wordt gevraagd om te dineren met presidenten, te spreken op tal van conferenties en is het idool van élke ondernemer. Maar ondanks zijn bekende businessdoelen houdt Musk zich ook met tal van andere kwesties bezig. Wij hebben er enkele opmerkelijke voorbeelden voor je verzameld:

Hij denkt na over het toekomstig politiek systeem op Mars

Met zijn ruimtebedrijf Space X is Musk goed op weg om een prominente rol te spelen in de verdere ontdekking van het heelal. Tegen 2024 is het volgens hem mogelijk om bemande ruimtemissies naar Mars te sturen. Alsof dat nog niet ambitieus genoeg is, lijkt Musk ook na te denken over het welk soort democratie ideaal zou zijn op Mars.

“Ik denk dat de beste overheidsstructuur voor Mars een directe democratie zou zijn,” vertelde Musk onlangs tijdens een interview. “Liever een directe democratie dan een representatieve. Op die manier zouden Marsbewoners kunnen stemmen over bepaalde issues. Dat is volgens mij beter omdat corruptie zo goed als onmogelijk is in zo’n systeem.” Een goed voorbeeld van zo’n systeem is Zwitserland, waar mensen regelmatig hun mening geven in referenda over tal van maatschappelijke, economische of zelfs internationale problemen.

Hij gelooft dat het scenario van ‘The Matrix’ eigenlijk best kan waar zijn

“Je wilt niet weten hoeveel ik discussieer over het feit dat we in een simulatie leven,” vertelde Musk onlangs. Games zullen niet langer te onderscheiden zijn van realiteit. Musk heeft zich naar eigen zeggen al vaker afgevraagd of het leven niet één grote simulatie is. Door de technologische innovatie zullen games op een dag zo realistisch worden dat ze niet langer te onderscheiden zijn van de realiteit.

"Veertig jaar geleden hadden we pong," vertelde Musk. "Nu hebben we VR, 3D en fotorealistische games, die elk jaar beter worden en door miljoenen mensen tegelijk gespeeld worden online. Als games slechts een beetje beter worden, zijn ze niet te onderscheiden van het echte leven. De kans bestaat dat we nu eigenlijk in zo’n simulatie leven”.

Hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van journalistiek

Elon Musk lijkt ook een probleem te hebben met de staat van journalistiek vandaag. Aangezien het businessmodel van krantenwebsites draait om de meeste clicks, views, shares om adverteerders te lokken, is er een tendens in het nieuws waarbij er meer focus komt te liggen op sensatie. Iets wat ook Musk niet ontgaat. Onlangs beschuldigde hij journalisten ervan dat ze mogelijk doden op hun geweten te hebben door zoveel te berichtten over crashes met Tesla’s AutoPilot software.

“Ik vind het echt storend dat media zoveel praten over AutoPilot crashes. Als je weet dat elk jaar miljoenen mensen sterven in auto-ongelukken met menselijke bestuurders is het absurd dat een veel veiliger systeem bekritiseerd wordt omdat het goed klikt. Met zo’n artikels raden journalisten mensen aan om geen zelfrijdende auto te kopen terwijl die eigenlijk net veel veiliger is. Door zo’n stukken te schrijven ben je eigenlijk mensen aan het vermoorden,” zegt Musk. 

Hij denkt na over een oplossing zodat mensen altijd de meerdere zullen zijn van robots

Aangezien artificiële intelligentie intussen pakken slimmer aan het worden is dan de mens wordt het hoog tijd om ervoor te zorgen dat de mens steeds de bovenhand houdt. Volgens futurist Ray Kurzweil zitten we bijna op het punt dat AI slimmer wordt dan de mens. Volgens hem zou het rond 2050 zo ver zijn:

Een scenario wat ook Elon Musk dagelijks bezig houdt. “Ik zou niet graag gereduceerd worden tot een simpele huiskat,” zegt Musk. “Ik denk dat de opkomst van AI onafwendbaar is, en dat we ervoor moeten zorgen dat we AI te slim af kunnen zijn. We moeten een extra niveau toevoegen aan onze hersenen. Een digitaal verlengstuk dat ons toelaat om een soort symbiose te creëren met machines zodat we met hen kunnen communiceren.” Zelf verwijst Musk naar het project als een ‘neural lace’.

Wat het precies is en hoe het precies werkt, is koffiedik kijken. Verwacht wordt dat Musk in de komende maanden hierover een aankondiging zal doen.

Had jij al over een van deze topics nagedacht? Of heb je opmerkingen over Musk's opvattingen? Laat het ons weten in de comments! 🙂