Leid je een bedrijf? En wil je op lange termijn succes boeken? De beste leiders begrijpen dat succes geen momentopname is, maar een proces. De grootste leiders snappen dat succes iets is dat komt met tijd en langdurige inspanning. Om succes te boeken is een dagelijks engagement nodig!

Buiten een langetermijnvisie, zijn er nog een aantal zaken die een goede leider in het achterhoofd moet houden. We sommen ze even voor je op:

1. Lees dagelijks

Succesvolle leiders weten welke voordelen het allemaal heeft om dagelijks te lezen. De voordelen zijn talloos: lezen maakt je slimmer, zorgt voor mentale helderheid, vermindert stress en verhoogt je kennis. Bovendien verrijkt lezen je woordenschat. Ook verbetert het je geheugen en je concentratievermogen.

Daarbij is lezen ook ontspannend. Om een sterk leiderstype te zijn, mag je geen schrik hebben om continu bij te leren. De kennis die je opdoet dankzij boeken verhoogt de kans op een zakelijk succesverhaal!

2. Focus op uitdagende taken

Uitzonderlijke leiders houden van een stevige portie uitdaging. Ze durven uit hun comfortzone te treden. Hoe meer activiteiten je doet die je nog nooit gedaan hebt, hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt en hoe beter je wordt. Als je voor jezelf doelen stelt en je bereikt ze, win je aan zelfzekerheid. Om een sterke leider te worden, moet je je focussen op hoogwaardige taken die jou en je team naar een hoger niveau tillen.

3. Leer van mensen die je bewondert

Laat je begeleiden door mensen die je bewondert. Goede leiders nemen vaak te veel hooi op hun vork en zijn enorm kritisch voor zichzelf als ze een fout begaan. Om te vermijden dat je in deze valkuil trapt, is het belangrijk om personen te zoeken naar wie je opkijkt en die je kan consulteren in nood. Bij voorkeur zijn dit goede ondernemers die er ook geraakt zijn met vallen en opstaan.

Als je iemand hebt waar je naar opkijkt en waarvan je denkt: 'zo succesvol wil ik ook worden', helpt dat om de stress wat te verminderen op drukke momenten. Je hebt een doel. Het is ook zo dat je raad veel sneller aanneemt van mensen naar wie je opkijkt. Als je bepaalde obstakels tegenkomt op je weg, voel je je sterker als je iemand hebt die je kan begeleiden.

4. Plan de volgende dag de avond ervoor

Een andere gewoonte die leidt tot succes is om je dag te plannen de avond ervoor. Het is heel belangrijk om te plannen. Je kan niets bereiken als het niet duidelijk is wat je wil bereiken. Je organiseert je best zodat je je niet focust op details en het grote geheel niet uit het oog verliest. Als je jezelf goed organiseert de avond ervoor, start je met een betere flow.

5. Houd je doel in gedachten

Veel leiders schrijven hun doelen op en herschrijven ze dan geregeld weer. Anderen geloven dat het goed is om iedere dag nog eens de doelen hardop te lezen. Mensen die een duidelijk doel voor ogen hebben, bereiken meer.

Het basisidee bestaat erin om je doelen altijd opnieuw te verfrissen in je hoofd. De doelen moeten up-to-date zijn. Je moet blijven kijken in de richting waar je naartoe wil en aanpassen terwijl je op weg bent. Als je niet bezig bent met je doelen, reageer je gewoon op wat er volgt zonder op lange termijn te denken.

6. Kom uit je comfortzone, ook al is het eng!

Angst. Laat ons eerlijk zijn, we blijven meestal bij wat we kennen, gewoon omdat het veiliger voelt. Als we ons comfortabel voelen bij de huidige stand van zaken, doen we vaak weinig pogingen om iets te veranderen, ook al vervelen we ons.

Briljante leiders proberen echter gewoontes te doorbreken! Ze blijven niet hangen bij iets dat goed aanvoelt, maar gaan verder op zoek naar iets beters. Ze weten dat groei en ware verandering enkel mogelijk zijn als ze iets doen wat ze nog niet eerder gedaan hebben. De meerderheid van de mensen blijven in hun comfortzone hangen omdat het eng is daarbuiten. Wat als het niet werkt? Wat als je spijt krijgt van je stap buiten de comfortzone en je niet meer terug kan? De onzekerheid kan vermijden dat je actie onderneemt. Maak er een gewoonte van om risico's te nemen.

Veel succes!