Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Sensibiliseringscampagne rond veilig en verantwoord gamegedrag

Meer dan 60% van de ouders in ons land wil graag beter op de hoogte zijn van de videogames die hun kinderen zo graag spelen. En amper 1 op 4 maakt gebruik van de ‘parental control tools’ die op elk spelplatform beschikbaar zijn.

Voor de Belgian Entertainment Association hét signaal om een sensibiliseringscampagne op te starten rond veilig en verantwoord gamegedrag bij minderjarige kinderen. Geen overbodige luxe, als je weet dat Belgische kinderen gemiddeld zo’n 5 uur per week achter de spelconsole zitten, bij 20% is dat zelfs meer dan 7 uur per week. Een bijhorende website maakt ouders wegwijs in de wereld van videogames.

Véronique De Kock, zelf ook moeder van een 13-jarige zoon, is ambassadrice van de campagne die ook de steun krijgt van Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en Vlaams Minister van Cultuur, Media en Jeugd Sven Gatz. “Games zijn vandaag geen nicheproduct meer, ze zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van onze jongeren. Heel wat kinderen gamen dagelijks. Net als vroeger hebben zij nood aan ouders die hen de weg wijzen om spelenderwijs groot te worden”, aldus die laatste.

Zweden willen hun elektrische deelsteps naar België brengen

De 50 miljoen dollar die VOI Technology recent ophaalde via een serie A-kapitaalronde, wil de Zweedse start-up (opgericht in augustus 2018 en gevestigd in Stockholm) onder meer gebruiken om zijn elektrische deelsteps in de komende maanden ook naar andere Europese markten te brengen, meldt de Nederlandse techblog Silicon Canals. Daarbij denken de vier Zweedse founders in de eerste plaats aan België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen en Portugal. De e-steps van VOI Technology rijden nu al rond in de Spaanse steden Madrid, Malaga en Zaragoza.

Gebruikers betalen 1 euro om de deelstep los te maken en worden vanaf dat moment een tarief van 15 eurocent per minuut aangerekend.

Belgische imec bouwt elektronica in lenzen

Elektronica wordt steeds kleiner en dat biedt heel wat opties. De Belgisch innovatiehub imec is er samen met lenzenfabrikant SEED in geslaagd om elektronica in een zachte zuurstof-doorlatende contactlens in te bouwen. Dat is een van de meest gangbare varianten van lenzen. Dankzij de ingebouwde elektronica wordt het zoveel meer: een onmisbaar hulpmiddel voor oogartsen om hun patiënten te monitoren en om medicatie toe te dienen. Patiënten merken er helemaal niets van en moeten er enkel aan denken om hun lenzen tijdig op te laden, net als hun gsm.

Dit is een eerste belangrijke stap naar de echte slimme lenzen die oogartsen in de toekomst zullen gebruiken om hun patiënten nog beter te kunnen behandelen

Plooibare en uitrekbare elektronica is uiterst nuttig voor verschillende medische toepassingen,” legt Herbert De Smet van imec/UGent uit. “Zo kan het geïntegreerd worden in kleding en zelfs – als de elektronica heel klein kan gemaakt worden – in kleine objecten zoals contactlenzen.”

Het is een hele uitdaging om echt autonome slimme lenzen te maken, die bovendien aangenaam zijn om te dragen, en stabiel blijven gedurende de gewenste periode van enkele dagen of weken. Dit is een eerste belangrijke stap naar de echte slimme lenzen die oogartsen in de toekomst zullen gebruiken om hun patiënten nog beter te kunnen behandelen.”

Musk waant zich eigenaar van Gentse Gravensteen

Elon Musk eigende zich heel even het Gentse Gravensteen toe. Op Twitter plaatste hij een foto van het kasteel met de woorden: “Not much but it’s ours.”

Al gaf de Amerikaanse tech-ondernemer al snel toe dat het kasteel niet van hem was, maar een willekeurige foto die hij van het internet geplukt had. De stad Gent liet zijn ‘coup’ alleszins niet ongemerkt passeren:

Wie weet komt Elon Musk binnenkort het pittoreske Gent en het Gravensteen wel eens een bezoekje brengen!

Coolblue levert nu ook per fiets in Antwerpen

De populaire Nederlandse webwinkel Coolblue is deze week gestart met het bezorgen van pakjes per fiets in Antwerpen. Het gaat om kleine pakketjes die makkelijk in een bakfiets passen - je nieuwe wasmachine zal je dus nog niet zo snel per fiets geleverd krijgen. In Nederland worden kleine pakjes al langer per fiets geleverd, in België krijgt Antwerpen dus de primeur. Het is de bedoeling om de dienst stapsgewijs uit te breiden naar meerdere Belgische steden.

Klanten kunnen ook hun oude toestellen en batterijen meegeven, waarna Coolblue zorgt voor de recyclage. “Dat is misschien nog wel het mooiste aan CoolblueFietst: je pakje is niet alleen mooi blauw. Het is ook gewoon, groen”, aldus Cédric Sever, Manager CoolblueBezorgt.